A lengyel kormány vádat akar emelni Tusk ellen, mert szerintük ő állhat Lech Kaczynski repülőjének lezuhanása mögött

külföld
2017 március 21., 11:32
comments 137

A lengyel védelmi miniszter felkérte az ügyészséget, hogy vizsgálják ki, Donald Tusk, az Európai Tanács újra, a lengyel kormány akarata ellenére megválasztott elnöke nem követett-e el bűncselekményt 2010-ben, amikor számos lengyel politikus, köztük az akkori államfő, Lech Kaczynski is életét vesztette egy repülőgép-szerencsétlenségben. 

Tusk akkor miniszterelnök volt, és Antoni Macierewicz védelmi miniszter szerint felmerülhet a gyanú, hogy a politikus nem csak hanyagságban, de akár konkrét bűncselekményekben is vétkes lehet. Ezért kérte fel az ügyészséget a vizsgálat lefolytatására.  

Macierewicz szerint Tusk akkor illegális ügyletekbe bonyolódott Vlagyimir Putyin orosz elnükkel, csak azért, hogy ártson a lengyeleknek. A védelmi miniszter mindezt egy interjúban fejtette ki, ahogy elmondta azt is, hogy semmiféle lengyel vagy európai szervezetben betöltött poszt nem jelent mentességet olyan súlyos bűncselekmények elkövetése alól, mint amivel Tuskot vádolják. 

Az ügyészség megerősítette, hogy megkapták a minisztérium igényét, hogy "diplomáciai árulás" gyanújával nyomozzanak. 

Macierewicz az interjúban egy tendert említett gyanús elemként, melynek keretében egy orosz vállalat szervizelte azt a repülőt, ami később lezuhant. A miniszter szerint Tusk intézte el, hogy a szerződést Putyin egy barátja kapta, így pedig Putyin megtudhatta, hogy ez a vállalat javítja a repülőt, amivel a lengyel elnök repül majd. 

A mostani lépés alighanem tovább fogja feszíteni a lengyel kormány és az EU viszonyát. Az EU tagállamai ugyanis szinte egyhangúlag, egyedül Lengyelország ellenkezése mellett szavazták meg Tuskot nemrég újra a Tanács elnökének. Tusk az egyik leghevesebb kritikusa a lengyel kormányzó párt elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak, belpolitikai konfliktusuk pedig mostanra már az EU-t is elérte. 

Tusk korábban már cáfolta, hogy bármi köze lett volna a szerencsétlenséghez, amiről amúgy a hivatalos vizsgálat is azt állapította meg, hogy baleset volt. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.