Az EU szankciókkal fenyegeti Macedóniát, ha nem távozik a hatalomból a Gruevszki-kormány

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Macedónia már több mint egy éve történetének egyik legsúlyosabb belpolitikai válságát éli. Az egész egy zavaros lehallgatási botránnyal kezdődött, aztán tartottak egy előre hozott választást, amin sem a több mint 10 éve hatalmon lévő jobboldal, sem a baloldal nem szerzett annyi mandátumot, hogy egyedül kormányt alakíthasson. A mérleg nyelve a macedóniai albán kisebbség lett, aminek pártjai viszont az albán nyelv országos hivatalossá tételét és további kisebbségi jogokat követelnek a támogatásukért cserébe.

A jobboldal ezt nem fogadta el, a bal viszont igen, így viszont a jobboldali kormány és a jobboldali köztársasági elnök nem hajlandó átadni a hatalmat, mondván, hogy a baloldal idegen érdekeket szolgálna.

Tény, hogy az albán pártok követelései is büdösek, ugyanis konkrétan Hashim Thaci koszovói elnök és Edi Rama albán miniszterelnök határozták meg, mit kérjenek a macedóniai albán pártok a támogatásukért cserébe. Ezért mondta Gyorge Ivanov macedón elnök, hogy nem bízhat meg kormányalakítással olyan politikust, akit külföldről mozgatnak.

A nagyhatalmaknak azonban már elképesztően elegük van abból, hogy Macedónia lassan működésképtelenségbe süllyed, ezért az USA, az EU és Oroszország is többször kérték már a helyi vezetést, hogy valahogy találjon megoldást a kialakult helyzetre.

Az EU most ehhez fenyegetést is társított, és határozottan oldalt is választott a vitában: az Unió küldöttei azt mondták, hogy ha a jelenlegi kormány és a köztársasági elnök tovább akadályozza a szocialisták és az albán pártok által felállítandó kormány megalakítását, akkor az országnak uniós szankciókkal kell szembenéznie.

A köztársasági elnököt ez nem hatotta meg túlságosan, csütörtökön nem volt hajlandó fogadni az EU-s delegációt szkopjei rezidenciáján, inkább eljött Budapestre meglátogatni Orbán Viktort. (Financial Times)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.