Könnyebb lesz színházigazgatónak jelentkezni

KULTÚRA
2017 április 25., 10:27

Könnyítéseket javasol a kulturális tárca az előadó-művészeti szervezetek vezetőválasztása terén - idézi az MTI Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt.

Nehéz nem látni az összefüggést Jordán Tamás szombathelyi színházigazgatói pályázata és a módosítás között. Jordán tíz éve áll a szombathelyi színház élén, és pályázott újra. Még egy induló volt, Dér András filmrendező, akit Vidnyánszky Attila és Eperjes Károly támogatott, ő azonban visszalépétt, miután nyilvánosságra került titokolt pályázata. 

Annak ellenére, hogy Jordán maradt az egyedüli pályázó, és a színészszakma nagy része is kiállt mellette, a szombathelyi önkormányzat nem hirdette győztesnek, a fideszes képviselőknek nem tetszik a munkája, így nagy nehezen újabb egy évet kapott csak. 

Ezután került elő számos ötlet, hogyan kellene átalakítani a színházigazgatók pályázati rendszerét. A legmeredekebb állítólag a kormányközeli Magyar Művészeti Akadémiából jött, ami egyszerűen eltörölte volna a nyílt pályáztatást, és meghívásos pályázatot vezetett volna be. 

Ez, most úgy néz ki, nem lesz, Hoppál legalábbis ezt mondta. De több ponton átalakítják a rendszert. Egyrészt törvény helyett kormányrendeletben határoznák meg az szabályokat, így azt villámgyorsan akár személyre szabhatják majd. Eddig ötéves vezetői tapasztalatot írtak elő, ezt levitték három évre vagy "öt év előadó-művészeti szervezetben eltöltött szakmai tapasztalatra".  

A fenntartó önkormányzatoknak továbbra is lesz lehetősége a pályázatokat véleményező szakmai bizottságok javaslata ellenében kinevezni új vezetőket, a tervezett módosítás értelmében azonban ebben az esetben döntésüket indokolniuk kell a tárcavezető miniszternek - emelte ki Hoppál Péter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.