Összefeszültek Mészáros és Habony körei a TV2 pénzügyei miatt

Média
2017 május 25., 08:58
comments 159

A Heti Válasz szerint konfliktus körvonalazódik az ország második legnagyobb kereskedelmi televíziós hálózata felett. A hetilap pontokba szedve igyekszik bizonyítani, hogy a TV2 csoport mögött finanszírozóként ott állnak a Mészáros Lőrinc pénzügyeit intéző emberek, akiknek nagyon nem tetszik, amit a Vajna-Habony-Gerkens vezetés művel. 

Orbán Viktor miniszterelnök, balján Habony Árpád és Nagy János a 2010-es kormányváltáskor a Parlamentben.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök, balján Habony Árpád 2010-ben (Fotó: Orbán Viktor/facebook) Fotó: Orbán Viktor/Facebook

2015 őszén formálisan Andy Vajna vásárolta meg a televíziót, akit azonban a médiapiacon nem önálló szereplőként, hanem Habony Árpád embereként tartanak számon. A lap szerint Habonyék a vétel idején azt ígérték, hogy 1-2 éven belül nyereségessé teszik a társaságot - ezért is hozták vissza Dubajból Dirk Gerkenst és szerződtek örökös gyártópartnerével, az IKO cégcsaládot vezető Rákosi Tamással. Az RTL egykori elnök-vezérigazgatója azt ígérte, hogy már 2017-re pluszossá teszi a TV2-t.  

Eredetileg a Külügyminisztérium alá tartozó Eximbank adott gigantikus, több mint 6 milliárdos kölcsönt az üzlethez, 2016 végén viszont az az MKB lépett elő fő finanszírozóvá, amely korábban állami tulajdonban volt, de ma már Mészáros Lőrinc - közelebbről jobbkeze, Szíjj László - környezetéhez tartozik. Az MKB képbe kerülésével nagyjából egy időben részvénytársasággá alakult a TV2 Média Csoport, és a héttagú igazgatóságba három új figura is beült - köztük Mészáros egyik legfontosabb embere, a családi vállalkozásaiban meghatározó tisztségeket viselő Antal Kadosa. 

Mészáros Lőrinc a felcsúti közmeghallgatáson 2016. december 14-én (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera Mészáros Lőrinc a felcsúti közmeghallgatáson 2016. december 14-én (Fotó: Botos Tamás)

Csakhogy a HV szerint Habonyék nem tartották az ígért számokat. A TV2 Zrt. 2016-os beszámolójában 7,19 milliárdos mínusz szerepel, amit úgy sikerült összehozni, hogy 5-6 milliárdnyi állami hirdetés mellé (egy friss kormányrendelet jóvoltából) még hozzávetőleg 4 milliárdot befolyathattak a kábelszolgáltatóktól programdíjként. Nem néz ki jól a 2017-es év sem: a lap szerint a magas gyártási költségek, filmvásárlások miatt nem lehet majd 30 milliárd alá szorítani a kiadásokat, ami újabb sokmilliárdos lukat vetít elő a költségvetésben. 

Állítólag a Mészáros kabinetfőnökeként ismert Csík Zoltán belső körökben már rendszeresen arra panaszkodik, hogy egyesek csak "teszik be a pénzt rendszerbe, mások csak költeni tudnak". Konfliktusos a viszony Rákosival is, aki részesedést szerzett Habony hitelezője, Tombor András cégében, a TV2-csoport reklámidejét értékesítő Atmediában is, és aki az elmondások szerint "őrült jutalékért értékesíti a TV2-t a kábelszolgáltatóknak".  

A cikk szerint az igazgatóság gyakorlatilag két részre szakadt. A Vajna, Gerkens, Rákosi trió mellett Horváth Balázs adótanácsadó-ügyvéd képviseli a Habony vonalat, ők állnak szemben a finanszírozói oldalat képviselő Antal Kadosával, az OTP Alapkezelőt elnöklő, Mészárossal a West Hungária Baun keresztül üzleti kapcsolatban álló Barna Zsolttal és az első Orbán-éra idején az Ezüsthajó Kft. vezetőjeként ismertté vált Várnai Tamással. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.