Terrortámadástól tart a Volán, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem mondják meg, ki cserélt ki 16 darab kandelábert a váci buszpályaudvaron

jog
2017 június 14., 14:06
comments 91

„A pályaudvar világítóberendezéseinek, mint műszaki infrastruktúrának a megismerése, melyre a szerződés mellékletei adatokat tartalmaznak, nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában a közelmúlt pályaudvari robbantásos merényleteinek tükrében.”

Többek között ezt sikerült leírnia a Volánbusz jogi képviselőjének, a cég tavaly ősz óta nem hajlandó elárulni, hogy ki cserélt ki 16 darab kandelábert a váci buszpályaudvaron. A nemzetbiztonsági szempontból kritikus váci lámpacserével kapcsolatban egy helyi önkormányzati képviselő tett fel kérdéseket az állami cégnek. Az Átlátszó arról ír, hogy már a hatodik tárgyalási napot tartja a közérdekű adatok kikérésének ügyében a bíróság.

Ez általában úgy megy, hogy egy állami cég nem szeretne válaszolni valamire, ezért kitalálja, hogy nem közérdekű a kért adat, majd közpénzen fizetett ügyvédei segítségével másfél-két évig elhúzza a válaszadást. Persze általában elbukják a pereket, de a közben az eljárásra elszórt közpénzért, és a közérdekű adatok eltitkolásáért soha senkit nem vonnak felelősségre. Sőt, alapvetően az egész magyar állam így működik, ha egy polgár szeretné megtudni, hogy mire költi a pénzét a döntéshozók.

Ehhez képest a váci ügy különlegessége annyi, hogy a Volánnál tényleg belefér bebújni terrortámadások mögé, ha ezzel el lehet húzni az időt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.