Egy nagy nemzeti sóhajjal Fürjes Balázs újra feltette a miénk lett volna a 2024-es olimpia-lemezt

sport
2017 augusztus 03., 10:26
comments 206

Ha lett arca a budapesti vizes világbajnokságnak, akkor Hosszú Katinka mellett a pozitív szereplési lehetőséget soha vissza nem utasító Fürjes Balázs kormánybiztos lett az. Csak ma három négy* hetilapnak adott interjút. A lényeg mindegyikben ugyanaz, tökéletes vébét rendeztünk, nem igaz, hogy drágán és egyértelműen Budapesté lett volna a 2024-es olimpia, ha nem gyilkolják le az álmot.

De nézzük a kicsi különbségeket a pr-petárdázásban. 

A Demokratában Fürjes azt mondja: „hazánk és a fővárosunk nagy győzelmet aratott. Egy nagy közös győzelmet, amely mindenkié." Aztán ebben az emelkedett hangulatban a volt fideszes politikus hirtelen volt fideszes politikussá válik, és éppen most érezte fontosnak megjegyezni, hogy a szocialisták alighanem elcsalták a 2002-es választást. „Miután a szocialisták megnyerték a választást - minimális különbséggel, sokak szerint nem teljesen szabályos eszközökkel - , talán azért, mert érezték a legitimációs válságot, az volt a stratégiájuk, hogy «rántsunk le mindent a sárba, amit az Orbán-kormány csinált», be kell bizonyítani, hogy a fideszesek bénák, hülyék, korruputak”. 

A vizes vébénél természetesen minden határidőben elkészült (ami ugye konkértan nem igaz, ellenpélda 1. és 2.) és bőven a költségkereten belül. Nemcsak itt, a három interjú mindegyikében úgy oldja meg a brutális költségekkel az elszámolást, hogy 

  1. eleve azzal számoltak, hogy akár 263 milliárd is lehet a vébé költségvetése, ehhez képest ugye már nem is sok a 130 milliárd. Sőt, az sem annyi, ebben még Seszták Miklós miniszter számításait is vitatja, mert egy csomó minden maradandó fejlesztés, szóval csak 50 milliárd volt az egész. 
  2. aki ezt firtatja, az politikai hasznot akar hajtani a magyarok közös örömének elrontásával. Nem csupán határidőben készült el minden, de bőven a költségkereten belül is.   
  3. Annyira hasít az építőipar, hogy nagyon megdrágultak a költségek.
  4. 1-2. állandó ismételgetése

A Heti Válaszban is van egy bravúros fordulata azt követően, hogy azt mondja: „a világbajnokság összekovácsolta a nemzetet. Kicsiket-nagyokat, pestieket-vidékieket, a világról sok mindenben mást gondolókat. A közös siker megerősíti a magyarok önbizalmát, önbecsülését és összetartozását.” Aztán arra a felvetésre, hogy Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője felelősségre vonást ígért a vb drasztikus túlárazásai miatt, Fürjes az összekovácsolt nemzeti hangulatban így válaszolt:

„Bocsánat, biztos én vagyok tudatlan, de kicsoda Horváth Csaba? És főleg, mit tett eddig Budapestért? És mitől kellene félnünk? A felvetés is abszurd, politikai haszonszerzés motiválja, valóságalapja nincs.”  

Ez az a pillanat, amikor jogosnak tűnik a Heti Válasz kérdése, hogy ha Tarlós nem indulna, Fürjes lehetne a budapesti fideszes főpolgármesterjelölt. Terelő választ adott. 

Pedig kár lenne titkolni, hogy mekkora szerepe volt a vizes vébében. A Figyelőben ezt osztotta meg: „Te Balázs, tényleg meg tudunk építeni mindent ennyi idő alatt?” - kérdezte Orbán Viktor Fürjestől. "Mert ha elvállalod, Magyarország is elvállalja". Elvállalta, elvállaltuk. 

Az a legkevesebb, hogy ő tolmácsolja a következő világbajnokságok rendezőinek aggódalmát, hogy túl magasra tettük a lécet. És természetesen előjön az ez volt minden idők legjobb világbajnoksága téma is. Azt a tényt Fürjes is elismeri, hogy ez állandó udvariassági formula a FINA-elnökétől, de úgy hozza ki győztesnek ebben a protokolláris versenyben Budapestet, hogy „olyan, hogy négy nappal a vége előtt megelőlegezte, mint most, még sose volt". Természetesen ilyen is volt, Budapest már akkor megkapta ezt a címet, amikor még el sem kezdődött a vébé, akárcsak Barcelona annak idején, amikor a túlzott költségek miatt kiszálló Dubaj helyett ugrottak be a katalánok. 

És akkor az olimpia. Fürjes szerint Budapest a vizes vébével, a Forma-1-gyel és a győri ifjúsági európai tornával olimpiai terhelést kapott, és remekült helyt állt. Azt mondta: csak a Forma-1-re 250 ezren jöttek Budapestre, ami meglepő annak fényében, hogy vasárnap 79 ezren voltak kint a futamon, négy nap alatt úgy számotlak össze a Hungaroringen 199 ezer nézőt, hogy a napi nézőket összeadták, vagyis van, akit négyszer. 

Amúgy pedig a miénk lett volna az olimpia. Novemberben ugyanis - mondta a Heti Válasznak - Dohában a három pályázó (Budapest mellett Párizs és Los Angeles) prezentációján a magyar főváros volt a meglepetésgyőztes, „onnan kezdtek komolyan venni minket - érdekes, hogy pont ezután léptek elő a semmiből az álomrombolók". Ami szintén érdekes, hogy ha ilyen esélyes volt Budapest, Orbán Viktor miért fújta le a nagy álmot egy népszavazás miatt. De Mráz Ágoston óta tudjuk, hogy valójában egy francia barátnő van a háttérben. 

Aztán a Figyelőben a láthatóan önbizalomtól duzzadó Fürjes még odaszúrt egyet Csányi Sándornak is. Merthogy Fürjes felügyeli az új, vizes vébé költségvetésű Puskás Stadion építését is. Ami jelentős késésben van, holott 2020-ban Európa-bajnoki meccseket rendeznek majd ott. Csányi saját elmondása szerint háromszor állt a szőnyeg szélén az UEFA-nál a csúszások miatt, de Fürjes szerint a munka jól és késedelem nélkül halad. Hogy miért beszélt akkor mégis Csányi csúszásról.

„Ezt a kérdést neki kell feltennie. Addig is, ha az MLSZ elnökének információigénye támad, mi bármikor készséggel kiszolgáljuk, ahogyan tettük eddig is számos alkalommal. A stadionépítés közben pedig szurkolunk, hogy az MLSZ vezetésének sikerüljön rendbe tennie a magyar focit, és újra kijussunk az Európa-bajnokságra".

Érdekes, hogy Orbán Viktor komolyabban vette Csányi kifakadását, és létrehozta a Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottságot, aminek ő lett a vezetője. Mondjuk a magyar foci Orbán szerint hamarosan világszínvonalú lesz, szóval azzal sok dolga már nincs az MLSZ-nek. 

* A cikk megjelenése után hívták fel a figyelmemet arra, hogy a hetilapos roadshow-nak volt egy másik helyszíne, a 168 Óra is. Itt a legerősebb mondat

Nem lehetett volna ennél olcsóbb a dolog?

– Nem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.