Erre járó állatoknak olvastuk fel fideszes politikusok iskolai évnyitó beszédeit, mutatjuk az eredményt

oktatás
2017 augusztus 31., 18:44
comments 153

Az MTI jóvoltából szinte szóról szóra megtudhatjuk, mit mondtak a Fidesz legfontosabb oktatáspolitikusai az iskolai évnyitókon. Erre járt néhány állat, felolvastunk nekik részleteket a beszédekből – ezzel pontosan azt a hatást értük el, mint amire számítottunk.

Hoppál Péter: a hit és a tudás jövőnk két legfontosabb alapköve

A hit és a tudás a jövőnk két legfontosabb alapköve az államalapítás óta, a hit a megmaradás, a tudás pedig a fejlődés, a siker fundamentuma - hangoztatta a kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Pécsen.

Hoppál Péter erről a baranyai megyeszékhely köznevelési intézményeinek tanévnyitóját követő ünnepségén beszélt, amelyen letették a Pécsi Református Kollégium 1 milliárd 320 millió forintból felépülő, több mint 3000 négyzetméteres alapterületű általános iskolai épületének alapkövét.

Az idén 500 éves reformáció vívmányait méltatva a politikus arról beszélt, hogy a tudás, az iskolázottság a reformációnak köszönhetően elért "a hétköznapi emberek szintjére", és széles körben elterjedhettek a hitélet tanai, a műveltség alapjai. 

photo_camera Fotó: Sylvain Cordier/Biosphoto

A közoktatásra térve azt hangsúlyozta: "a kormány számos módon járul hozzá a gyermekek hatékonyabb oktatásához, neveléséhez Magyarországon, európai és világszinten is egyedülálló módon támogatva a családokat".

Megjegyezte azt is, hogy a Pécsi Református Kollégium nyerte el a legnagyobb támogatási összeget az egyházi fenntartók számára kiírt mintegy 15 milliárdos iskolafejlesztési keretből.

Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója az ünnepségeket megelőző, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón azt mondta: református egyház és kollégium közösséget épít a 21. század Magyarországa és ifjúsága számára.

A 16. századi gyökerekkel rendelkező, tavaly 100 éves jubileumát ünneplő, a kommunista diktatúra kényszerszünete után idén 25 éve újraindult pécsi református iskolaközpontban ezer diákot nevelnek.

photo_camera Fotó: Thomas Dressler/Biosphoto

Kádár Péter szólt arról is, hogy intézményük általános iskolája a kompetenciamérések országos mezőnyének első öt százalékában található, megelőzve ezzel az fővárosi és nagyvárosi átlagokat.

Hoppál Péter a sajtóeseményen közölte, az építkezés ősszel kezdődik és a tervek szerint 2019 szeptemberére elkészül az új iskolaépület.

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a kollégium sportcsarnokában tartották meg a pécsi köznevelési intézmények közös városi tanévnyitó ünnepségét.

photo_camera Fotó: Hans Ringhofer/APA-PictureDesk

Az évnyitó istentiszteletet Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, az egyház zsinatának lelkészi elnöke tartotta; a tanévet Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester nyitotta meg.

Balog: a magyar családoknak biztonságosabban indul a tanév, mint az elmúlt évtizedekben bármikor

A magyar családoknak biztonságosabban indul a tanév, mint az elmúlt évtizedekben bármikor - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón csütörtökön, Nagykőrösön.

Beszédében rámutatott: vége van az átmeneti nehézségeknek, a korábbi működési problémák megszűntek, ma egy bejáratott rendszerben kezdik el a diákok a tanulást.

photo_camera Fotó: Christophe Ravier/Biosphoto

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a múlt útjai 2010-re elfogytak a köznevelés rendszere alól. Akkor egy igazságtalan rendszert örököltek, amely pénzügyi struktúrájában fenntarthatatlan volt, állandó bizonytalanságot hordozott, anyagilag kiszolgáltatta a tanárokat és bizonytalanságban tartotta az iskolafenntartó önkormányzatokat, szélesre tárta az esélyegyenlőtlenségi ollót. A miniszter szerint az anyagi gondokat az erősödő gazdaság megoldja, a szakmai problémákat pedig a párbeszéd oldotta, oldja meg.

Balog Zoltán a családokat segítő intézkedések között kitért arra, hogy 1-9. osztályban egy fillért sem kell fizetni a tankönyvekért, ami több mint egymillió diákot érint, az ingyenes étkeztetés pedig a diákok kétharmadára terjed ki. Szólt a most induló iskola-felújítási programról is, ami 200 ezer gyermek tanulási helyét érinti majd. 

Palkovics: a lehetőségek és esélyek tanéve kezdődik

A lehetőségek és esélyek tanéve kezdődik meg pénteken a hazai iskolákban - hangoztatta az oktatási államtitkár csütörtökön Nagykőrösön, a nemzeti tanévnyitón.

photo_camera Fotó: Gérard Bodineau/Biosphoto

Palkovics László azt mondta: ez lesz az első olyan teljes tanév, amely stabil, kiszámítható, nyugodt rendszerben telik, felállt az a keretrendszer, amelyben tanár és diák a feladatára tud koncentrálni.

Kifejtette: a decentralizáció és a tankerületi központok átalakítása révén a szükséges források biztosításával, a fenntartás és a működtetés egy kézbe vonásával, az intézményvezetői jogkörök megerősítésével egyértelművé váltak a felelősségi és irányítói szerepek.

Kitért arra is, hogy a most induló iskolafejlesztések, a pedagógusbér-emelések következő lépcsője, az átalakított tanárképzés hozzájárul ahhoz, hogy modernebb környezetben, versenyképesebb bérrendszerrel induljanak neki az új tanévnek.

A köznevelés rendszere a minőségre, a magas színvonalra és a folyamatos fejlődésre törekszik az ország minden intézményében - hangsúlyozta az oktatási államtitkár.  Hozzátette: a feladatokkal még nem végeztek, de soha nem is fognak, mert az oktatási rendszer nem statikus, és szereplőinek sem szabad annak lennie.

photo_camera Fotó: Paul Souders/Biosphoto

Az államtitkár felidézte a reformáció időszakának egyik jelmondatát, "a megújulás lendületét", amelyről azt mondta, ezt az újult erőt szeretnék látni a hazai iskolákban, ahol a változás, az újszerű gondolkodás és a folyamatos fejlődés újabb esélyeket teremt mindenkinek.

Palkovics László célul fogalmazta meg: az elkövetkező 180 napban arra kell törekedniük, hogy a rájuk bízott diákok tudását gazdagítsák, műveltségüket pallérozzák, szemléletüket formálják és a gondolkodásukat fejlesszék.

Az oktatási államtitkár arról is beszélt, hogy a sikeres oktatási rendszert nem csak a változás, hanem az állandóság is jellemzi. Állandóság az értékek és a célok vonatkozásában, mivel a jó iskola évszázadok óta ugyanazt az elvet követi: igazságos, méltányos és esélyteremtő.

photo_camera Fotó: Jean Mayet/Biosphoto

Törekedjünk olyan minőségi oktatásra, amelyben ez a kettősség, a változás és az állandóság is benne van. Teremtsünk esélyt minden magyar diáknak - hangoztatta Palkovics László.

Soltész Miklós: az egyházi és felekezeti iskoláknak is jár a támogatás

Fontos, hogy az egyházi iskolák is megkapjanak minden támogatást ahhoz, hogy oktató és nevelő munkájukat megfelelő körülmények között, színvonalasan tudják végezni - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Celldömölkön, a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola új épületének átadásával egybekötött tanévnyitó előtt.

Soltész Miklós elmondta: a kormány 57 millió forinttal támogatta az iskolaépület építésének első ütemét, és további 500 millió forinttal járul hozzá a folytatáshoz, amelynek során újabb tantermek és egy tornaterem is megépül.

photo_camera Fotó: Bruno Mathieu/Biosphoto

Emlékeztetett arra, hogy a köznevelésben az elmúlt években végbement kedvező változások érintik az egyházi és felekezeti iskolákat is, az oda járó diákok is részesülnek ingyenes étkeztetésben, ingyenesen kapják a tankönyveket, valamint az egyházi és felekezeti iskolákban is csaknem 50 százalékkal nőtt a tanárok bére.

Az államtitkár szólt arról, hogy Vas megyében több egyházi fenntartású iskolában is fejlesztések zajlanak, Szombathelyen a premontrei szerzetesrend bővíti a középiskoláját, Kőszegen a domonkos rendi nővérek folytatják a beruházásukat, valamint Sárváron is bővül az iskola.

Soltész Miklós a tanévnyitón a bencés rendet alapító Szent Benedek alakját és szellemiségét idézte fel, majd az iskola és a szülők együttműködésének fontosságáról beszélt.

photo_camera Fotó: Michel & Christine Denis-Huot/Biosphoto

Varga Dezső egyházmegyei főépítész az építkezés elmúlt egy évéről beszámolva kiemelte, hogy a Szombathelyi Egyházmegye saját forrásaiból előbb 60 millió forinttal, majd további 150 millió forinttal járult hozzá az építéshez. Ennek köszönhetően elkészülhettek az iskola alsó tagozatának helyet adó új tantermek, az aula és az ebédlő is, jövő augusztusig pedig terveik szerint felépül egy újabb épületszárny, amely a tornacsarnokot és további tantermeket foglal magában.

Az új iskolaépületet Székely János szombathelyi megyés püspök áldotta meg, ezt követően Czupor Attila iskolaigazgató megnyitotta a tanévet.

Az ünnepség keretében adták át azt a tűzzománc képet, amely Szent Mártont, az egyházmegye védőszentjét ábrázolja. Rácz Gábor képzőművész alkotása az iskola auláját díszíti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.