Egy éve ezen a napon csinálta ki a NER a legnagyobb magyar politikai napilapot

2016. október 8-án közölték a Népszabadság dolgozóival, hogy megszüntetik az ország legnagyobb politikai napilapját és annak online változatát. (Utóbbit sok könyörgés után legalább archívumként visszaállították, annak szimbolikus utolsó vezető hírével.)

Fotó: Tbg

A lap egykori dolgozói ma megemlékezést tartanak a Pozsonyi úton, Bächer Iván emlékfája előtt. (A Népszabadság legendás publicistája 2013-ban halt meg, egykori kedvenc sörözője előtt áll az emlékfa.) A Népszabadság politikai okokból végrehajtott kivégzéséről azt írtuk: „a beteg határozott tiltakozása mellett elvégzett aktív eutanázia”.

Orbán Viktornak egyébként időbe telt, mire felfogta, hogy az emberei tényleg kicsinálták a lapot, pedig tüntetéssorozat is indult a Népszabadságért, hiába. A lapot bezárató cég később természetesen Mészáros Lőrinchez került.

Azóta a független sajtó helyzete rosszabb lett (a Freedom House idei jelentése szerint egy éven belül 4 pontot romlott a sajtószabadság helyzete, és csak részben szabad a sajtó), a kormánypropaganda viszont szárnyal.