Egy éve ezen a napon csinálta ki a NER a legnagyobb magyar politikai napilapot

évforduló
2017 október 08., 12:41
comments 166

2016. október 8-án közölték a Népszabadság dolgozóival, hogy megszüntetik az ország legnagyobb politikai napilapját és annak online változatát. (Utóbbit sok könyörgés után legalább archívumként visszaállították, annak szimbolikus utolsó vezető hírével.)

photo_camera Fotó: Tbg

A lap egykori dolgozói ma megemlékezést tartanak a Pozsonyi úton, Bächer Iván emlékfája előtt. (A Népszabadság legendás publicistája 2013-ban halt meg, egykori kedvenc sörözője előtt áll az emlékfa.) A Népszabadság politikai okokból végrehajtott kivégzéséről azt írtuk: „a beteg határozott tiltakozása mellett elvégzett aktív eutanázia”.

Orbán Viktornak egyébként időbe telt, mire felfogta, hogy az emberei tényleg kicsinálták a lapot, pedig tüntetéssorozat is indult a Népszabadságért, hiába. A lapot bezárató cég később természetesen Mészáros Lőrinchez került.

Azóta a független sajtó helyzete rosszabb lett (a Freedom House idei jelentése szerint egy éven belül 4 pontot romlott a sajtószabadság helyzete, és csak részben szabad a sajtó), a kormánypropaganda viszont szárnyal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.