Egy éve ezen a napon csinálta ki a NER a legnagyobb magyar politikai napilapot

2017 október 8., vasárnap 12:41
167

2016. október 8-án közölték a Népszabadság dolgozóival, hogy megszüntetik az ország legnagyobb politikai napilapját és annak online változatát. (Utóbbit sok könyörgés után legalább archívumként visszaállították, annak szimbolikus utolsó vezető hírével.)

Fotó: Tbg

A lap egykori dolgozói ma megemlékezést tartanak a Pozsonyi úton, Bächer Iván emlékfája előtt. (A Népszabadság legendás publicistája 2013-ban halt meg, egykori kedvenc sörözője előtt áll az emlékfa.) A Népszabadság politikai okokból végrehajtott kivégzéséről azt írtuk: „a beteg határozott tiltakozása mellett elvégzett aktív eutanázia”.

Orbán Viktornak egyébként időbe telt, mire felfogta, hogy az emberei tényleg kicsinálták a lapot, pedig tüntetéssorozat is indult a Népszabadságért, hiába. A lapot bezárató cég később természetesen Mészáros Lőrinchez került.

Azóta a független sajtó helyzete rosszabb lett (a Freedom House idei jelentése szerint egy éven belül 4 pontot romlott a sajtószabadság helyzete, és csak részben szabad a sajtó), a kormánypropaganda viszont szárnyal.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt