Elismerte az ügyészség, hogy bejelentkezett az EU csalás elleni hivatala Tiborcz ügyei miatt

bűnügy
2018 január 12., 12:20
comments 101

A Legfőbb Ügyészség az Atv.hu-nak elismerte az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) elküldte az ajánlását, miután egy kétéves nyomozás után súlyos szabálytalanságokat tárt fel azokban a közbeszerzésekben, amiket 2011 és 2015 között nyert meg az Elios Innovatív Zrt., Tiborcz István akkori cége. 

Az OLAF-nak is gyanús lett, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar közben az Eliosban is tulajdonos volt. 

A Wall Street Journal pénteken arról írt, hogy az OLAF már megküldte a jelentését a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket. Ezzel kapcsolatban Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte, hogy a Legfőbb Ügyészség az ajánlást a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani.

Hozzátettem hogy valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással fordul a Legfőbb Ügyészséghez, az ügyészség a protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják és abban értékelik.

Az ügyészségi szóvivő ismertette azt is, hogy az OLAF ajánlásával és jelzésével indult nyomozások milyen eredménnyel szoktak járni Magyarországon:

Az OLAF 2012 óta összesen 36 igazságügyi ajánlást és 4 jelzést tett a Legfőbb Ügyészség felé. 2012 óta ebből összesen 8 ügyben emelt vádat az ügyészség, 

amiből csak egy alkalommal hozott jogerős marasztaló ítéletet a bíróság. 

További 7 ügyben még nem született ítélet. 8 ügy megszüntetéssel zárult. Az összes többi ügyben jelenleg is folyamatban van a nyomozás. Hozzátette, hogy a vádak és megszüntetések aránya megegyezik az Uniós átlaggal.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt