Bemutatjuk az Arany János-emlékév fővédnökét: Németh Szilárdot

irodalom
2018 január 23., 18:30
comments 406

„a szó szívébe nyilallik,
És olyat döbben rá, hogy kivűl is hallik.”

Az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia 2017-et Arany János-emlékévvé nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László az MTA elnöke lett - írta az MTI annak idején. A megnyitóról szóló hírügynökségi tudósításból kiderül az is, hogy „az emlékév egyházi fővédnöke” Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke lett. De volt vagy van még egy fővédnök, akiről nem szóltak a hírek:

Németh Szilárd.

Ezt a vasárnapi Facebook-bejegyzéséből kellett megtudnom.

link Forrás

„Nos fiúk, birokra, hadd lássuk, ki áll ki?”

Az ismert ex-birkózó, ex-rezsibiztos és Fidesz-alelnök szokásához híven szerényen a háttérbe húzódott az emlékév során, nem igazán exponálta magát fővédnökként, hosszabb netes keresés után is csak a Biharország portálon találtam egy cikket, amely „az Arany-év fővédnökeként” említi.

Beszélni viszont beszélt Arany Jánosról, ez kétségtelen, a parlamentben például imígyen:

„Én is erre szeretném fölhívni a figyelmet és kérni a kormány támogatását, hogy ragadjuk meg ezt az emlékévet arra is, amire egyébként az Alaptörvényünk Alapvetésének D) cikke is felhívja a figyelmünket, illetve kötelez bennünket, hogy Magyar­ország sorsközösséget vállal a határon túli magyarokkal, és elősegíti az ő szülőföldön való maradásukat, boldogulásukat.”

„Mint komor bikáé, olyan a járása,
Mint a barna éjfél, szeme pillantása,
Mint a sértett vadkan, fú veszett dühében,
Csaknem összeroppan a rúd vas kezében.”

Felszólalt továbbá a csepeli Arany János Általános Iskola névadó ünnepségén is. Az erről készült videón látható, ahogy kiáll a kisiskolások elé, elszaval egy Arany-idézetet, és mintegy fél perc alatt eljut a „ragyogó szemű gyerekektől” a migrációs nyomásig és Brüsszelig. Érdemes megnézni, legalább az első percet.

link Forrás

Végezetül csak ismételni tudom Németh Szilárd szavait:

persze, soha nem volt könnyű magyarként élni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.