BKK-igazgató: Rá kell szorítani a mindenkori kormányt, hogy hatalmát ne egy szűk csoport, hanem a közjó érdekében használja

vallás
2018 január 30., 10:26
comments 99

A magyar közéletben ritkán tapasztalható nyíltsággal mesél hitről és politikáról a keresztény-konzervatív 777.hu-nak adott interjújában a Budapesti Közlekedési Központot immáron három éve vezető Dabóczi Kálmán. 

A vezérigazgató hitéről nehezebben beszél mint hivatásáról, aminek elsősorban az az oka, hogy a rendszerváltás előtt a hívőket "vasárnapi kereszténységbe" kényszerítették, mindenki inkább csak családi körben élte meg a vallást, de Dabóczi ma már úgy látja, nem magánügyről van szó, mert "ha egyszer megérint Isten, onnantól az élet minden dimenzióját áthatja". Dabóczi helyenként egészen humorosan közelíti meg a kérdést: 

"Innentől kezdve tudom átélni a Szentlélek vezetettségét, ami egy csodálatosan új dimenzió. Ez persze nem azt jelenti, hogy ülök a székemben és egyszer csak jön a sugalmazás, hogy a hármas metró pótlását hogyan kéne megoldani, nem ilyen direkt dolgokra kell gondolni."

Vagy később, amikor arról kérdezik, mennyire vállalja hitét kollégái felé:

"Teljesen vállalom a kollégáim felé, de nyilván nem Laudetur Jesus Christus felkiáltással köszöntöm őket a liftben, és ez így is van rendjén."

Dabóczi magát rendszerhibának látja: 7 gyerekes, hitét nyíltan vállalva lett az egyik legnagyobb fővárosi vállalat első embere. Szerinte ma pozitív és jó értékrendű erőtérben élnek a keresztények 1989 előtthöz képest, de az új világ  "mindennapos megnyilvánulásai és kísérőjelenségeit" egy keresztény értelmiségi nehezen emésztei meg. Az értelmiségi, nem csak keresztény, két választ ad erre általában: 

"Vagy démonizálja az egészet, és azokat az értékeket, eredményeket is megtagadja, amelyek objektíven nézve is pozitívak, vagy letagadja a valóságot, hogy ne kelljen szembesülni a problémákkal, például a korrupcióval." 

Szerinte a keresztény felelősség pont itt jön elő, hogy az ember merje az értékek melletti elkötelezettségét nyíltan vállalni: 

"Egyrészről ki kell állni a hatalom által – hitem szerint helyesen – megfogalmazott értékek mellett, mint az életközpontúság, a családbarátiság, a hazafiság, mert ezeknek közösségépítő, megtartó erejük van. Másrészről viszont rá kell szorítani a mindenkori kormányzatot, hogy a hatalmát valóban a közjó érdekében használja és ne egy szűk csoport gazdasági érdekei mentén. 

Az igazi kihívás az, hogy a rendszer mutat-e nyitottságot az önkorrekcióra és öntisztulásra. Azért nevezem magamat rendszerhibának, mert ezt a fajta kritikus értelmiségi gondolkodásmódot nem látom rendszerszinten a vezetői kiválasztási szempontok között."

Dabóczi beavat a mindennapokba is, például amikor az autóban munkába és iskolába menet közösen imádkoznak a családdal:

"Az egyik imaszándék – amelyet a gyerekek mostanában már maguktól mondanak – a város és az ország vezetőiért szokott lenni, hogy a közjót szolgálják, ne a saját érdekeiket. Ezzel az állandó fohásszal állítom, hogy a gyerekek többet tesznek a közjó és a magyar politikai élet tisztaságáért, mintha plakátokkal kampányolnának. Gondoljunk csak bele, hogy milyen lenne áprilisig a közhangulat, ha sokan csatlakoznának ehhez az imához…" 

- mondja ehhez kapcsolódva, de Dabóczi beszél arról is, mi segített erősnek maradnia, amikor a vizes világbajnokság idején a BKK össztűz alá került a kiszivárgó adatok és a mobilapplikáció használhatatlansága miatt. 

Érdemes elolvasni a teljes interjút, ritkán van szerencse hasonlóhoz. (777.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.