Végre: lekerült Dózsa László neve az 1956-os falfestményről

Történelem
2018 február 17., 14:30
comments 116

Újabb lépést tett a történelmi hűség felé a zuglói Nagy Lajos király útján lévő óriásfestmény, ami Pruck Pált ábrázolja, de Dózsa László színész neve szerepel rajta.

Pruck Pál képe Dózsa László nevével a zuglói Nagy Lajos király útján 2017. április 10-én.
photo_camera Pruck Pál képe Dózsa László nevével a zuglói Nagy Lajos király útján 2017. április 10-én. Fotó: Nagy István, olvasónk

Ez több mint egy éve így van, annak ellenére, hogy a plakátbotrányért felelős kormánybiztos, Schmidt Mária azt ígérte, hogy ha kiderül, hogy nem Dózsa van a fotón, bocsánatot kér, és kijavítják. Mostanra csak ez a plakát őrzi a 2016. őszi plakátkampány emlékét, mégsem léptünk előre a bocsánatkérés és a javítás elmaradt, a Pruck-fotó ügye pedig még a bíróság előtt van.

De azért van némi haladás. Például egy ország ismerte meg az igazi 56-os pesti srác, Pruck Pál történetét, amit az is jól érzékeltet, hogy tavaly októberben az utcáról valaki felfújta a képre a rajta látható Pruck Pál nevét:

link Forrás

Most pedig úgy tűnik, nem egy egyszerű falfirkász, hanem maguk az illetékesek is léptek egy nagyot az igazság felé, és legalább Dózsa László nevét leszedték a képről:

Balra a Pruck Pált ábrázoló falfestmény 2017. áprilisban, jobbra 2018-ban, már Dózsa László neve nélkül.
photo_camera Balra a Pruck Pált ábrázoló falfestmény 2017. áprilisban, jobbra most, Dózsa László neve nélkül. (A fotót köszönjük az olvasónknak.) Fotó: olvasónk

Ez kis lépés a történészeknek, de nagy pofon Orbán Viktornak, aki azért, hogy a vélt vagy valós ellenfeleit irritálja, 1956-os hősnek nevezte Dózsa Lászlót, a nagy hantázót.

Frissítés

A cikk megjelenése utána Schmidt Mária a Facebookon jelezte:

„nem a Közalapítvány távolította el Dózsa László szabadságharcos nevét”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.