Végre: lekerült Dózsa László neve az 1956-os falfestményről

2018 február 17., szombat 14:30
116

Újabb lépést tett a történelmi hűség felé a zuglói Nagy Lajos király útján lévő óriásfestmény, ami Pruck Pált ábrázolja, de Dózsa László színész neve szerepel rajta.

Pruck Pál képe Dózsa László nevével a zuglói Nagy Lajos király útján 2017. április 10-én. Fotó: Nagy István, olvasónk

Ez több mint egy éve így van, annak ellenére, hogy a plakátbotrányért felelős kormánybiztos, Schmidt Mária azt ígérte, hogy ha kiderül, hogy nem Dózsa van a fotón, bocsánatot kér, és kijavítják. Mostanra csak ez a plakát őrzi a 2016. őszi plakátkampány emlékét, mégsem léptünk előre a bocsánatkérés és a javítás elmaradt, a Pruck-fotó ügye pedig még a bíróság előtt van.

De azért van némi haladás. Például egy ország ismerte meg az igazi 56-os pesti srác, Pruck Pál történetét, amit az is jól érzékeltet, hogy tavaly októberben az utcáról valaki felfújta a képre a rajta látható Pruck Pál nevét:

Most pedig úgy tűnik, nem egy egyszerű falfirkász, hanem maguk az illetékesek is léptek egy nagyot az igazság felé, és legalább Dózsa László nevét leszedték a képről:

Balra a Pruck Pált ábrázoló falfestmény 2017. áprilisban, jobbra most, Dózsa László neve nélkül. (A fotót köszönjük az olvasónknak.)

Ez kis lépés a történészeknek, de nagy pofon Orbán Viktornak, aki azért, hogy a vélt vagy valós ellenfeleit irritálja, 1956-os hősnek nevezte Dózsa Lászlót, a nagy hantázót.

Frissítés

A cikk megjelenése utána Schmidt Mária a Facebookon jelezte:

„nem a Közalapítvány távolította el Dózsa László szabadságharcos nevét”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt