link Forrás

Az ellenzéki összefogás tesztpályája lett Hódmezővásárhely

POLITIKA
2018 február 25., 05:58

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak Hódmezővásárhelyen. A győztes ugyan csak másfél évig, a 2019 őszi önkormányzati választásokig vezetheti a várost, a tét mégis óriási, mert a hódmezővásárhelyi eredményből mindenki az április 8-i parlamenti választások kimenetelét, illetve az ellenzék esélyeit próbálja majd megjósolni. A hódmezővásárhelyi helyzet azért különleges igazán, mert szinte az összes ellenzéki párt beállt egy jelölt, Márki-Zay Péter mögé. Ha Márki-Zay jól szerepel a Fidesz egyik legfontosabb erődjének számító Hódmezővásárhelyen, az az ország minden választókörzetébe el fogja vinni a hírt, hogy megfelelő ellenzéki koordinációval nemhogy a Fidesz újabb parlamenti kétharmada, de talán még a negyedik Orbán-kormány megalakulása is elkerülhető.

A Fidesz nincs könnyű helyzetben: mivel a választókerületet Rapcsák András korábbi KDNP-s polgármester 2002-es halála óta Lázár János uralja, a hódmezővásárhelyi pártszervezetben mára nem maradt a miniszteren kívül igazán karizmatikus, meghatározó politikus. Ahogy a helyiek is mondják:

„itt mindent a Lázár irányít, mindenben ő dönt”.

De mivel Lázár kormánytag, nem indulhat a polgármesterségért. A párt így végül Hegedűs Zoltán alpolgármestert indította el a választáson, aki Lázár János és a helyi Fidesz minden próbálkozása ellenére, egyelőre nem nagyon tudta megvillantani határozott politikai arcélét.

Ez az egész oda vezetett, hogy Márki-Zay Péter jelentős eséllyel vág neki a választásnak egy olyan megyei jogú városban, ahol a rendszerváltás után sosem szolgált nem Fidesz-KDNP-s (vagy simán KDNP-s) polgármester.

Az ellenzéki győzelemhez persze még így is kisebb csoda kell, de az, hogy össze lehetett hozni egy ennyire szoros versenyt a politikában teljesen járatlan jelölttel és egy némely elemében egészen amatőr kampánnyal is, már így is megmutatja, hogy komoly potenciál van az ellenzéki összefogásban, és hogy nem olyan stabil azért a Fidesz hatalma, mint amilyennek tűnik.

„Ebben a városban mindenki fél, a Rákosi kisbaba volt ahhoz képest, ami itt van”

- mondta egy ősz férfi Márki-Zay Péter kampányzáró rendezvényén, utalva arra, hogy Hódmezővásárhelyen sokan nem mernek nyíltan az ellenzéki jelölt mellé állni, mert félnek, nehogy kirúgják őket vagy a rokonaikat az állásukból.

Márki-Zay Péter is azt mondja, gyanús körülmények közt bocsátották el, miután bejelentette, hogy indul a polgármester-választáson. Nem sokkal később kamerákat szereltek az utcájába, majd a helyi plébános is elkezdett ellene és a Fidesz mellett prédikálni. Aztán mégiscsak elindult a választáson egy régi hódmezővásárhelyi MSZP-s, akit emiatt kizártak a pártból. Hernádi Gyula ellenzéki polgármesterjelölt, ahhoz képest, hogy ellenzéki polgármesterjelölt, nem igazán keresi a médiafigyelmet, a Hír TV-vel például nem volt hajlandó beszélni.

A kampány utolsó napjaiban pedig egy egészen bizarr szórólap kezdett keringeni Hódmezővásárhelyen, ami név szerint listázta Márki-Zay Péter néhány támogatóját, köztük egy 92 éves tanárt is, akit a Fidesz polgármesterjelöltje két éve még személyesen köszöntött fel.

De hogy a helyi Fidesz magabiztossága is alábbhagyott, bizonyítja az is, hogy míg Márki-Zay kampányzárójára százak mentek el, addig

a fideszes jelölt semmiféle ilyen rendezvényt nem tartott,

az adakozást viszont felpörgette az önkormányzat az utóbbi hetekben: 11 ezer 62 év fölötti hódmezővásárhelyinek adtak 10 ezer forintos utalványokat.

Korábbi videónk a kampányról:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.