Válságban a Facebook: a részvényeik zuhannak, Zuckerberg hallgat

Hétfőn a Facebook részvényeinek értéke 6,77 százalékot, tehát mintegy 36 milliárd dollárt esett, ami egyben azt is jelenti, hogy a 16 százalékos részesedéssel rendelkező Zuckerberg vagyona 5,5 milliárd dollárral lett kevesebb. A közösségi médiában #DeleteFacebook hashtaggel indult kampány, az amerikai és brit törvényhozás vizsgálatokat indít és sokan szigorúbb szabályozást követelnek.

Ehhez képest Mark Zuckerberg három napja nem szólal meg a Cambridge Analytica ügyében. 

Hétvégén a Guardian közölt minden eddiginél részletesebb adatokat arról, hogy ez a cég féllegálisan juthatott hozzá ötven millió Facebook-felhasználó adataihoz, amiket aztán többek között Donald Trump és a Brexit kampányában hasznosítottak. A módszer lényege az volt, hogy a privát információk ismeretében személyre szabott üzeneteket küldtek a felhasználóknak. Nagyjából úgy működik ez, hogy aki sokat posztol géppisztolyokról, annak Trump fegyverpárti üzeneteit dobják oda, aki pedig abortuszellenes oldalakat lájkol vagy nemrég szült, az halott csecsemőkről készült képeket kap Hillary Clinton-idézetekkel.

Alexander Nix, a Cambridge Analytica igazgatója magyarázza a módszereiketFotó: CHRISTIAN CHARISIUS/dpa Picture-Alliance/AFP

Az ehhez szükséges adatok részben úgy kerültek a CA-hoz, hogy egy cambridge-i kutató személyiségtesztet futtatott a Facebookon, és az applikációja által, a válaszolók beleegyezésével begyűjtött információkat eladta a CA-nak. Csakhogy a cég volt dolgozója és a Guardian oknyomozása szerint a tesztet kitöltők mit sem sejtő ismerőseinek adatait is felhasználták, ami már felveti a bűncselekmények gyanúját, és amiről a Facebooknak is rég tudnia kellett.

Miközben a brit kormány is vizsgálatot sürget, amerikai törvényhozók magyarázatra szólították fel a Facebookot. Két demokrata szenátor felszólította Zuckerberget, hogy a kongresszus előtt adjon választ: miképpen történhetett meg, hogy a Donald Trump elnökválasztási kampányának dolgozó cég ötvenmillió felhasználó profilját és adatait „szippantotta le” anélkül, hogy a közösségi oldal működtetői erről értesítették volna őket. Klobuchar szenátor szerint a Facebook vezetőségének tudomása volt az adatok felhasználásáról „politikai reklámokra és a választói magatartás befolyásolására”. 

Vasárnap a Facebook igazgatója, Andrew Bosworth Twitter-bejegyzésben azt írta: „egyértelmű, hogy nem volt szó adatlopásról. A rendszert nem érték támadások, jelszavakat vagy információkat nem loptak el és nem hackeltek meg”. Zuckerverg viszont nem mondott semmit. (via Guardian, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.