Márki-Zay Péter: Ti vagytok az új ellenzék

politika
2018 április 21., 17:55
comments 512

szombati tüntetés főfellépője Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester volt. 

A teljes beszéd:

link Forrás

Múlt héten még csak üzenetet küldött, és a tömegből hallgatta, ahogy felolvassák, de azt mondja, azóta megértette, mi az értelme ezeknek a tüntetéseknek: az, hogy „van remény, nem vagyunk egyedül”.

Nehéz elfogadni a választási eredményt, de ezen nem fogunk tudni változtatni, akármilyen visszásságok történtek, mondta, de a Fidesz hiába nyerte meg a választásokat, mi itt vagyunk és itt is maradunk, mondta.

„A magyar nép ezen a választáson leváltotta az ellenzéket. Nem bízhatjuk a hazánkat olyanokra, akik nemhogy a nemzet, de a saját érdekükben sem voltak képesek az összefogásra” - mondta.

Szerinte „minden pártban vannak tisztességes emberek, de olyanok is, akikkel a jövőben sem lehet leváltani Orbán rendszerét, és a magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, ami nemcsak szavakban utasítja el a korrupciót és a megfélemlítést, és amiben nincsenek ott a korrupt hatalom ügynökei”.

Márki-Zay Péter
photo_camera Márki-Zay Péter Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

„Választás után világossá vált, hogy a rendszer nemcsak illiberális, de nem is demokrácia. Csak együtt van esélyünk elnyerni szabadságunkat, egységes ellenzék megalakulásáért kell harcolnunk.”

Winston Churchillt idézte többször is - We shall fight, vagyis harcolni fogunk.

Ti vagytok az új ellenzék, 

- mondta a résztvevőknek. „Nem engedjünk, hogy az igazságszolgáltatás a hatalom játékszere legyen. A független polgármesterek nem bozótharcosok, hanem az egységes ellenzék végvárát védik.”

Azt mondta, olyan szakértők jelezték már csatlakozásukat az új ellenzékhez, akik eddig egyetlen ellenzéki párthoz sem csatlakoztak, sokakban ez a választási vereség ébresztette fel az elszántságot. Ezek az emberek a Rendszerváltás 2018 oldalon keresztül jelentkeztek.

Márki-Zay Péter
photo_camera Márki-Zay Péter Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

„A félelem tartja össze a rendszert, ha ez megszűnik, a rendszer is megbukik.  mindenki eldöntheti, hogy félelemből kollaboráns lesz, vagy feláll, és hős lesz. Mi megvédjük.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.