Meghalt a 104 éves ausztrál tudós, aki Svájcig utazott, hogy meghalhasson

David Goodall egyik utolsó sajtótájékoztatóján az Exit International alapítvány képviselőivelFotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

Utoljára fish&chips-et vacsorázott, desszertnek megevett egy sajttortát, még egyszer meghallgatta Beethoven 9. szimfóniáját, aztán elcsavart egy tárcsát és magába engedett egy adag halálos mérget David Goodall, aki perthi otthonából egészen Bázelig utazott, hogy békében, önszántából meghalhasson. 

Ausztráliával ellentétben Svájcban engedélyezett az eutanázia, ezzel a lehetőséggel élt a 104 éves ausztrál tudós, aki családi körben búcsúzott az élettől az egyik városi klinikán. 

Az ökológusként tudományos pályát futott Goodall idős kora dacára tökéletes egészségnek örvendett, nem betegség miatt távozott az élők sorából, hanem mert úgy érezte, megfáradt az életben, ideje menni.  

Az utazás és a procedúra költségét az Exit International teremtette elő közösségi finanszírozásból. Goodall maga is tagja és segítője volt az eutanázia mellett kampányoló szervezetnek. 

„Segített öngyilkosságra” Kanadában, Hollandiában, Luxemburgban, Scájcban és egyes amerikai államokban van lehetőség. 

Goodall - aki több sikertelen öngyilkossági kísérleten is túl volt, mielőtt a segített öngyilkosságot választotta -  utolsó tévéinterjújában sajnálatát fejezte ki, hogy nem halhat meg szülőföldjén. A segített öngyilkosságot támogató Exit nonprofit-szervezet vezetője egyenesen szégyennek nevezte, hogy a tudósnak a fél világot át kell utaznia azért, hogy békében meghalhasson. 

Családja mindvégig támogatta döntésében és elkísérték őt utolsó útjára. Goodall testrészeit orvosi célra ajánlotta fel, és azt kérte, amennyiben nem hasznosíthatóak, szórják szét hamvait országszerte Svájcban. Külön rendelkezett arról, hogy ne legyen temetése, mert nem hitt az utóéletben. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.