Öt éve keressük a rengeteg pénzt, amit Brüsszelből küldenek

2018 május 11., péntek 9:56
77

Amióta csak van 444.hu - és éppen öt éve van - rendszeresen visszatértünk az EU-s pénzekre: hogyan költöttük el, hogyan vitatkozott róla a kormány az Európai Bizottsággal, hogyan működnek a pályázatokat kezelő intézmények és mennyi tűnt el belőle. Nem volt hónap 2013 tavasza óta, hogy ne írtunk volna valami érdekeset a témáról.

Az eddigi legkomolyabb összefoglalót 2016 nyarán jelentettük meg, amikor már látszott, hogy a magyar EU-tagság első teljes pénzügyi ciklusának (2007-2013) támogatásaival mire jutott az ország. Ez volt a Naponta 2 milliárd forint jött Magyarországra az elmúlt 12 évben. Hol van? című cikkünk a tldr rovatunkban, Magyari Pétertől.

A cikk egyik fő következtetése ez volt:

A támogatások jelentős részét feléltük. A végső mérleg valamivel több csak a nullánál. Történelmi lehetőség maradt ki.

Ugyanakkor a történelmi lehetőség egyes személyek szintjén már nem maradt kihasználatlanul: 2010 óta egy új gazdasági elit megteremtésére ment el az EU-s pénzek jelentős része. Nagyobb része úgy, hogy megbízást kaptak a felemelni kívánt vállalkozók, kisebb részéért pedig dolgozni sem kellett, szétosztották csak úgy. 2010-14-ben Simicska Lajos, azóta pedig Mészáros Lőrinc és köre a kiemelt haszonélvezői a támogatásoknak.

Az EU-s pénzek azonban még így is erőtejesen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság az utóbbi években növekedni tudjon. A stadionépítéseken kívül már 15 éve nem volt itthon olyan állami beruházás, amiben ne lett volna brüsszeli pénz. 

Legközelebb Paks 2 (az orosz pénzből épülhet) és a Belgrád - Budapest vasút (az kínai pénzből épülhet) lehet olyan nagyszabású építkezés, amit nem az EU finanszíroz. Jól látszik, hogy az EU mennyivel kevésbé szól bele a magyar ügyekbe, mint újdonsült keleti barátaink: a brüsszeli pénzt nagyjából arra költhették a magyar kormányok, amire csak akarták, a kínai és orosz gigaberuházások célját viszont Moszkvában és Pekingben döntik el, ráadásul az utóbbiakra adott pénzt még vissza is kell majd adni, kamatostul.

Most kezdődtek a viták az EU-ban a 2020 utáni ciklus pénzeiről, úgyhogy összefoglalónk az első 12 év költéseiről épp olyan aktuális ma is, mint megjelenésekor volt.

Ötödik születésnapunk alkalmából egy hónapon át fel-felidézünk néhány multaságos/emlékezetes/emlékezetesen mulatságos pillanatot a 444 első öt évéből, és gyűjtjük a muníciót a következő ötre.

Ha szeretnéd, hogy ezt a munkát folytathassuk, támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt