600 ezer eurós ház vásárlása miatt kért bizalmi szavazást maga ellen a spanyol újbaloldali párt vezetője

külföld
2018 május 21., 05:59
comments 142

Bizalmi szavazást kért saját helyzetével kapcsolatban a megszorításellenes, újbaloldali spanyol párt, a Podemos vezetője, illetve a párt parlamenti szóvivője. Pablo Iglesias és Irene Montero együtt vannak, hamarosan ikreik születnek, és a spanyol sajtó azután szállt rájuk, hogy kiderült, hatszázezer euró értékű házat vásároltak Madrid közelében. 

Irene Monteo és Pablo Iglesias
photo_camera Fotó: JAVIER SORIANO/AFP

A vásárláshoz 540 ezer eurónyi jelzálóghitelt vettek fel, amit 30 év alatt terveznek visszafizetni, jelenleg mindketten parlamenti képviselők. Egy 250 négyzetméter méretű házról van szó, ami egy 2000 négyzetméteres telken fekszik. 

A pár döntését ezzel együtt is kritizálták a párton belül is, Cádiz podemoszos polgármestere, José María González szerint elárulták a párt alapelveit, és a munkásosztály képviselete helyett a burzsoáziához csatlakoztak. 

Iglesias és Montero szombat este jelentette be, hogy szavazást kérnek párton belül az ügyükről. A párt vezetője sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szerinte nem kéne ennek ekkora hírértéknek lennie, de ha egy pártvezér hitelessége megkérdőjeleződik, akkor ezzel szembe kell nézzen. 

A párt így arról dönthet, hogy maradjanak-e a posztjaikon, illetve képviselők maradjanak-e a pártban. 

Montero elmondta azt is, hogy az elmúlt napokban elveszítették a magánszférájukhoz való jogukat, és nem kívánják senkinek, amin átmentek. De hozzátette, tudták, mivel mennek szembe, amikor beszálltak a politikába. 

A pár Facebookon is kommunikálta az ügyet, ami az elmúlt napokban a spanyol közösségi oldalak egyik kiemelt témája lett. Eszerint havonta 1600 eurót kell majd visszafizetniük. Arról írtak, hogy tudják, számos spanyol család ennyit sem engedhetne meg magának, és éppen ezeknek az embereknek a méltó megélhetését akarják politikusként megvédeni. 

A Podemos az elmúlt évek egyik legsikeresebb újbaloldali pártja volt Európában, egy korrupció- és megszorítás elleni mozgalomból kinőve tudtak komoly politikai tényezővé válni. Ugyanakkor a 2016-os választás nem hozta a párton belül remélt eredményeket, és azóta is belső feszültségek terhelik a rendkívül széles összefogáson alapuló pártot. (Guardian, El Pais)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.