A fiatal vállalkozók programját nem sikerült rendbe hozni, de legalább egy volt fideszes új munkát kapott

gazdaság
2018 május 30., 21:02
comments 64

Egy év sem volt elég, hogy a kormány gördülékenyebbé tudja tenni a vállalkozni akaró fiatalok itthon tartására kitalált, 1,04 milliárdos programot. Pedig miután tavaly megírtuk, hogy Vállalkozz Itthon Fiatal! programmal beígért pénzek egyáltalán nem jutnak el a fiatalokhoz, Varga Mihály azt ígérte, rendet tesz: 

De a pályázaton indulók még mindig csak nagy késéssel kapják meg a pénzüket.

kormány által közzétett adatok szerint a két éve meghirdetett pályázaton indulók közül még mindig csak 38 százalék kapta meg a pénzét. Vagyis a 221 pályázó közül csak 86-ot fizettek ki, a többiek még mindig nem tudják, mikor foghatnak hozzá a munkához.

Pedig a program lényege pont az lenne, hogy az állam 3 milliós támogatással segít azoknak a fiataloknak, akik kivándorlás helyett inkább Budapesten vagy Pest megyében indítanának saját vállalkozást. Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy elvégeznek egy 8 hetes vállalkozói képzést az OFA-nál, és le kell tenniük 300 ezer forintot önrészként a pályázathoz. 

Elvileg lenne egy olyan feltétel is, hogy a programban résztvevők nem vállalhatnak más munkát és más képzésre sem járhatnak. De az állami időhúzás miatt ezt még a szervezők is aránytalanul nagy szívatásnak érezhették, ezért mostanában azzal nyugtatják a fiatalokat, hogy közben nyugodtan csináljanak mást is, mert csak a jelentkezésnél ellenőrzik, hogy tényleg munkanélküliek-e. 

A hivatalos projektlista alapján látszik, hogy tavaly nyáron, a botrány kirobbanása után kicsit megrázta magát az állam, és decemberig több mint 80 támogatási döntés született, sokaknak legalább a támogatás felét kifizették előlegként. De idén újra beragadt a rendszer: április elején, a választások előtt még megszületett 11 döntés, de az általunk megkérdezett pályázók nem tudnak arról, hogy idén bárkit is kifizettek volna.

Bár a felhívás szerint a támogatási kérelmek értékelése folyamatosan történik, valójában ezt az állam tömbösítve végzi, ezért azoknak is be kell várniuk a többiek hiánypótlásait, akiknek nem tudtak belekötni a pályázatukba. De az általános tapasztalat inkább az, hogy minden apróságba belekötnek. Így nem csoda, hogy a programba behúzott fiatalok nemrég a hvg.hu-nak ugyanazokat a problémákat sorolták fel, amik már egy évvel ezelőtt is léteztek: 

  • túlbonylított az ügyintézés; 
  • kiszámíthatatlan, mikor kapják meg a pénzt, miközben a 10 százalékos önrészre megtakarított pénzük a nem működő cégükben áll;
  • amíg az állami apprátus az üzleti terveikkel szöszöl, azok teljesen elavulnak.

A 444-nek az egyik pályázó azt mondta, a külföldön összespórolt pénzével vágott bele a programba, de mivel hónapok óta hiába vár a támogatásra, legszívesebben már az egészet hagyná a fenébe. Úgy számol, hogy ha az osztrák vendéglátásban marad, ennyi idő alatt már majdnem összeszedhette volna a pénzt. Egyedül az tartja itthon, hogy ha lelép, visszakövetelik tőle a vállalkozói képzés árát. Így a program a maga módján mégiscsak fékezi a kivándorlást. 

Frissítés: Bár a korábban feltett kérdéseinkre a Pénzügyminisztérium most sem válaszolt, de a cikk megjelenése után közölték, hogy idén  eddig 71 millió forintnyi támogatást fizettek ki. Igaz, ebben benne lehetnek azok is, akik még az előző évben pályáztak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.