Szemüveged van? Akkor jó eséllyel tényleg okosabb vagy az átlagnál, és ez nem csak hülye klisé

Photo by Keystone/Getty ImagesFotó: Keystone

Mi a legegyszerűbb megoldás, ha egy filmben azt akarják megmutatni, hogy egy szereplő okos? Általában szemüvegesnek ábrázolják. És bármekkora klisé is ez, a Nature Communications-ben megjelent tanulmány szerint tényleg van összefüggés, a szemüvegesek nagyobb valószínűséggel okosabbak.

A témában ez volt a valaha végzett legnagyobb tanulmány. A University of Edinburgh kutatói vizsgálták meg 300 ezer ember kognitív és geneteikai adatait. Arra jutottak, hogy jelentős átfedés van általános kognitív funkciók, reakcióidő és bizonyos egészségügyi mutatók, így a látás, a magas vérnyomás és az élettartam között. Ami pedig egyértelműen kiderült: 

azok, akik inteligensebbek voltak, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek olyan génekkel, amik alapján valószínűleg szemüveget kell viselniük. 

De nemcsak a rosszabb látás kötődik a magasabb intelligenciához, vannak egészségügyi előnyei is. Az agyasabb emberek körében kisebb a tüdőrák, a tüdőgyulladás és a depresszió valószínűsége.

Azt azért a tanulmány is megjegyzi, hogy ez még csak korreláció, nem oksági kapcsolat. És persze az okosság mérése is szubjektív, a tanulmányt bemutató cikk pedig megjegyzi, hogy ha elkezdjük az intelligenciát a génekhez kötni, máris a fajelmélet kapujában találjuk magunkat.

De nem is kell ehhez feltétlenül a genetikához nyúlni - tanulmányok sora mutatja, hogy a szemüveges embereket amúgy is okosabbnak, megbízhatóbbnak és őszintébbnek érzékelik és kezelik az emberek. Ezért javasolja sok védőügyvéd a védencének, hogy viseljen szemüveget a tárgyaláson.  (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.