Szemüveged van? Akkor jó eséllyel tényleg okosabb vagy az átlagnál, és ez nem csak hülye klisé

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Photo by Keystone/Getty ImagesFotó: Keystone

Mi a legegyszerűbb megoldás, ha egy filmben azt akarják megmutatni, hogy egy szereplő okos? Általában szemüvegesnek ábrázolják. És bármekkora klisé is ez, a Nature Communications-ben megjelent tanulmány szerint tényleg van összefüggés, a szemüvegesek nagyobb valószínűséggel okosabbak.

A témában ez volt a valaha végzett legnagyobb tanulmány. A University of Edinburgh kutatói vizsgálták meg 300 ezer ember kognitív és geneteikai adatait. Arra jutottak, hogy jelentős átfedés van általános kognitív funkciók, reakcióidő és bizonyos egészségügyi mutatók, így a látás, a magas vérnyomás és az élettartam között. Ami pedig egyértelműen kiderült: 

azok, akik inteligensebbek voltak, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek olyan génekkel, amik alapján valószínűleg szemüveget kell viselniük. 

De nemcsak a rosszabb látás kötődik a magasabb intelligenciához, vannak egészségügyi előnyei is. Az agyasabb emberek körében kisebb a tüdőrák, a tüdőgyulladás és a depresszió valószínűsége.

Azt azért a tanulmány is megjegyzi, hogy ez még csak korreláció, nem oksági kapcsolat. És persze az okosság mérése is szubjektív, a tanulmányt bemutató cikk pedig megjegyzi, hogy ha elkezdjük az intelligenciát a génekhez kötni, máris a fajelmélet kapujában találjuk magunkat.

De nem is kell ehhez feltétlenül a genetikához nyúlni - tanulmányok sora mutatja, hogy a szemüveges embereket amúgy is okosabbnak, megbízhatóbbnak és őszintébbnek érzékelik és kezelik az emberek. Ezért javasolja sok védőügyvéd a védencének, hogy viseljen szemüveget a tárgyaláson.  (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.