A barlangban rekedt thai gyerekek úszni sem tudnak, pedig lehet, hogy búvárkodva kell kiszabadulniuk, mielőtt a víz teljesen ellepi őket

katasztrófa
2018 július 03., 06:28
comments 303

A hét szenzációja, hogy Thaiföldön élve találták meg azt a 12 gyereket és az edzőjüket, akik 9 nappal korábban tűntek el egy barlangban.

A 11-16 éves focisták – akik az elsődleges vizsgálatok szerint legyengültek, de mind jól vannak – a 25 éves edzőjükkel együtt kirándultak a turistalátványosságnak számító, kilométeres földalatti járatairól híres Tham Luang Nang Non barlangban, Chiang Rai tartományban, a mianmari határhoz közel, amikor az esőzésektől a vízfolyás megáradt, és a barlang megtelt vízzel.

A mentőalakulatok bíztak abban, hogy a gyerekeknek sikerült biztonságos helyet találniuk, és igazuk lett, a barlang szájától kb. 4 km-re megtalálták a fiúkat. Videó is készült arról a pillanatról, amikor megtalálták őket:

link Forrás

Ezzel viszont még közel sem ért véget a rémálom: a thai hadsereg szerint ugyanis várhatóan hónapokig, akár 4 hónapig sem tudják a felszínre hozni a gyerekeket, mivel a heves esőzések miatt megnövekedett vízszint apadására ennyi idő kellhet. A csoportnak ezalatt búvárórákat adnak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel.

A tartomány kormányzója azt mondta, azt tervezik, hogy elvezetik a vizet a barlangból, és aztán kihozzák őket, de a vízelvezetés egyelőre sikertelen. A barlang vízszintje az esős évszak szeptember-októberig tartó időszakában nem fog apadni, ezért úgy döntöttek: ha addig nem sikerül felszínre hozni a csapatot, búvároktatásban részesítik őket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben.

A BBC megírta a gyerekekkel a kapcsolatot elsőként felvevő brit John Volanthen történetét, akit a szintén brit Richard Stantonnal és Robert Harper profi búvárral együtt 3 nappal a srácok eltűnése után a thai hatóságok hívtak az országba segítségül. (Egyébként a világ minden tájáról több mint 1000 ember vesz részt a mentésben.)

Az egyik gyerek apukája köszönetet mond a mentésben részt vevő katonáknak.
photo_camera Az egyik gyerek apukája köszönetet mond a mentésben részt vevő katonáknak. Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

A mentési videón hallható, amint két brit férfi elmondja a fiúknak, hogy ők jöttek elsőként, de „sokan jönnek még”. A gyerekek közül valaki azt mondja, nagyon örül, mire egy brit hang azt feleli, hogy „Mi is boldogok vagyunk.” Egy fiú azután azt mondja: „Thank you so much.” Arra a kérdésre, hogy honnan jöttek a búvárok, azt feleik: „England, UK.”

Mint kiderült, a gyerekek a túlélést annak köszönhették, hogy a cseppköveken képződött ivóvizet itták.

A búvárok a merülést a „gnarly” szóval írták le, ami azt jelenti, hogy komplikált és problémás volt. Az útjuk oda és vissza is 3 óráig tartott, ezalatt átmentek egy 1,5 km-es, részben elárasztott, részben nyitott járaton. Ráadásul a megtalálásuk pillanatnyi eufóriája után azonnal felmerült a kérdés: „És most mi legyen?”

Jelenleg éppen világítást, energiaellátást és kommunikációs eszközöket próbálnak telepíteni a barlangban.

Egy boldog rokon mutatja a fotót az életben lévő fiúkról 2018. július 2-án.
photo_camera Egy boldog rokon mutatja a fotót az életben lévő fiúkról 2018. július 2-án. Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

A baj az, hogy a monszun idején a jelenleg is tartó esőzés még hevesebbé válhat. „Búvárkodással kihozni őket az utolsó megoldás, de lehet, hogy az egyetlen lehetőség lesz” – mondta a szóvivőjük a BBC-nek.

A legfrissebb hírek szerint a mentésben részt vevők 15 kisméretű egész arcot eltakaró maszkot kértek, vagyis lehet, hogy előkészítik a gyerekek kiterelését az elárasztott járatokon át. Csakhogy a Guardian azt is írja, hogy jelentések szerint egyik gyerek sem tud nemhogy búvárkodni, de még úszni sem. (BBC, Guardian, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.