Kásler Miklóssal egyeztetnek a tüntetők az otthoni ápolás elismeréséről

Egészségügy
2018 július 05., 08:16
comments 63

A Költségvetési Bizottság fideszes tagjai szerdán leszavazták az otthoni ápolás körülményeinek javítását célzó, az egész ellenzék által támogatott csomagot, de a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform közölte: tovább folytatják a küzdelmet, a minisztériumi döntéshozók július 12-ére ajánlottak találkozót.

A csomag arról szólt, hogy a kiemelt ápolási díj január 1-től minimálbéres munkaviszonyt jelentsen és azonnal emelkedjen legalább 50 ezer forinttal. Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az elmúlt évek emeléseiről beszélt (amikkel együtt a legmagasabb összeg is csak 52 810 forint), de beismerte, hogy „számos területen lehetne még többet adni”. Szerinte „a kormány arra törekszik, hogy a gazdasági növekedéssel összhangban, a költségvetési mozgástér arányában az érintetteknek segítséget nyújtson”, de az átalakítás ellen hozta fel, hogy a munkaviszony „számos további kérdést vetne föl (…)  például szabadság, napi munkaidő, felmondás, stb. Tehát olyan jogi kérdéseket, amelyek szerintünk nem teszik lehetővé, hogy az ápolási díjat foglalkoztatási jogviszonyba helyezze.”

Az otthoni ápolás támogatásának átalakításán régóta, szakértők bevonásával dolgozó egyesületek szerint erre sok megoldás van, például a nevelőszülők vagy a hivatásos szülők helyzete hasonló.

„Szeretnénk azt hinni, hogy az elmúlt hónapban zajló kampánynak, a most már 22 ezer aláírásnak és a nagy médiafigyelemnek köszönhetően is a kormány felismerte az érintettek szükségleteit, a társadalmi támogatottság mértékét és nyitott a párbeszédre” – közölték a tüntetők, akik reménykeltőnek érzik, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, aki az elmúlt hetekben több mint 6000 emailt kapott a petíció aláíróitól, reagált a megkeresésre, és július 12-re egyeztetésre hívta a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnökét, Csordás Anettet.

A támogatói aláírást gyűjtők azt mondták, 45 ezer aláírást szeretnének gyűjteni a következő napokban, hogy szemléltessék annak a tömegnek a nagyságát, amely érintett az ügyben, és megmutassák az össztársadalmi támogatottságot. Ha az egyeztetések nem járnak sikerrel, július 16-ra újabb demonstrációt szerveznek. Azt ígérik: nem állnak le az akciókkal, amíg el nem érik a céljukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.