Kásler Miklóssal egyeztetnek a tüntetők az otthoni ápolás elismeréséről

A Költségvetési Bizottság fideszes tagjai szerdán leszavazták az otthoni ápolás körülményeinek javítását célzó, az egész ellenzék által támogatott csomagot, de a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang kampányplatform közölte: tovább folytatják a küzdelmet, a minisztériumi döntéshozók július 12-ére ajánlottak találkozót.

A csomag arról szólt, hogy a kiemelt ápolási díj január 1-től minimálbéres munkaviszonyt jelentsen és azonnal emelkedjen legalább 50 ezer forinttal. Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az elmúlt évek emeléseiről beszélt (amikkel együtt a legmagasabb összeg is csak 52 810 forint), de beismerte, hogy „számos területen lehetne még többet adni”. Szerinte „a kormány arra törekszik, hogy a gazdasági növekedéssel összhangban, a költségvetési mozgástér arányában az érintetteknek segítséget nyújtson”, de az átalakítás ellen hozta fel, hogy a munkaviszony „számos további kérdést vetne föl (…)  például szabadság, napi munkaidő, felmondás, stb. Tehát olyan jogi kérdéseket, amelyek szerintünk nem teszik lehetővé, hogy az ápolási díjat foglalkoztatási jogviszonyba helyezze.”

Az otthoni ápolás támogatásának átalakításán régóta, szakértők bevonásával dolgozó egyesületek szerint erre sok megoldás van, például a nevelőszülők vagy a hivatásos szülők helyzete hasonló.

„Szeretnénk azt hinni, hogy az elmúlt hónapban zajló kampánynak, a most már 22 ezer aláírásnak és a nagy médiafigyelemnek köszönhetően is a kormány felismerte az érintettek szükségleteit, a társadalmi támogatottság mértékét és nyitott a párbeszédre” – közölték a tüntetők, akik reménykeltőnek érzik, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, aki az elmúlt hetekben több mint 6000 emailt kapott a petíció aláíróitól, reagált a megkeresésre, és július 12-re egyeztetésre hívta a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnökét, Csordás Anettet.

A támogatói aláírást gyűjtők azt mondták, 45 ezer aláírást szeretnének gyűjteni a következő napokban, hogy szemléltessék annak a tömegnek a nagyságát, amely érintett az ügyben, és megmutassák az össztársadalmi támogatottságot. Ha az egyeztetések nem járnak sikerrel, július 16-ra újabb demonstrációt szerveznek. Azt ígérik: nem állnak le az akciókkal, amíg el nem érik a céljukat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.