Nem változatosan kell enni, hanem jót

egészség
2018 augusztus 17., 06:03

A táplálkozástudomány évtizedeken át a változatos étkezés fontosságát hangsúlyozta. A tanács évtizedekkel ezelőtt, amikor még az alultápláltság és az abból fakadó hiánybetegségek nagyon is jellemzőek voltak a népességre, ez a tanács még hasznos is volt. Mostanra viszont fordult a kocka:

napjainkban már a fejlett világban az év minden szakában rendkívüli változatosságban fogyaszthatunk gyümölcsöket és zöldségeket.

Ennek pedig fura mellékhatásai lettek:

friss kutatások szerint azok, akik a legváltozatosabban étkeznek, a tápláló ételek mellett rengeteg junk foodot és feldolgozott terméket is fogyasztanak.

Amivel az a baj, hogy így a szükségesnél sokkal több kalóriát fogyasztanak, nem beszélve a mindenféle cukrokról. Így a vizsgálatban részt vevők közül pont a nagyon változatosan táplálkozók diétája bizonyult egészségtelenebbnek. Ehhez hozzájárul az is, hogy a nagyon változatosan étkezők többet is esznek - részben azért, mert mindenből egy kevés kevésbé okoz telítettségérzetet.

Marcia Otto, a Texasi Egyetem houstoni közegészségügyi iskolájának adjunktusa szerint ezért az évtizedekkel ezelőtt a szegényebb, alultáplált népesség körében végzett vizsgálatokra alapozó régi bölcsesség már idejét múlt, mindenki jobban teszi, ha az ételek változatossága helyett azok minőségére figyel. Nem kell rengeteg fajta zöldséget fogyasztani, hasznosabb lehet inkább javarészt azt az egy-két zöldséget a tányérunkra rakni, amit még szeretünk is.

"Azt szeretnénk a közvélemény tudomására hozni, hogy semmi baj nincs azzal, ha a diétánk nem túl változatos, amennyiben így is egészséges ételekből áll, és kevés egészségtelen ételt fogyasztunk" - mondta. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.