Nem változatosan kell enni, hanem jót

A táplálkozástudomány évtizedeken át a változatos étkezés fontosságát hangsúlyozta. A tanács évtizedekkel ezelőtt, amikor még az alultápláltság és az abból fakadó hiánybetegségek nagyon is jellemzőek voltak a népességre, ez a tanács még hasznos is volt. Mostanra viszont fordult a kocka:

napjainkban már a fejlett világban az év minden szakában rendkívüli változatosságban fogyaszthatunk gyümölcsöket és zöldségeket.

Ennek pedig fura mellékhatásai lettek:

friss kutatások szerint azok, akik a legváltozatosabban étkeznek, a tápláló ételek mellett rengeteg junk foodot és feldolgozott terméket is fogyasztanak.

Amivel az a baj, hogy így a szükségesnél sokkal több kalóriát fogyasztanak, nem beszélve a mindenféle cukrokról. Így a vizsgálatban részt vevők közül pont a nagyon változatosan táplálkozók diétája bizonyult egészségtelenebbnek. Ehhez hozzájárul az is, hogy a nagyon változatosan étkezők többet is esznek - részben azért, mert mindenből egy kevés kevésbé okoz telítettségérzetet.

Marcia Otto, a Texasi Egyetem houstoni közegészségügyi iskolájának adjunktusa szerint ezért az évtizedekkel ezelőtt a szegényebb, alultáplált népesség körében végzett vizsgálatokra alapozó régi bölcsesség már idejét múlt, mindenki jobban teszi, ha az ételek változatossága helyett azok minőségére figyel. Nem kell rengeteg fajta zöldséget fogyasztani, hasznosabb lehet inkább javarészt azt az egy-két zöldséget a tányérunkra rakni, amit még szeretünk is.

"Azt szeretnénk a közvélemény tudomására hozni, hogy semmi baj nincs azzal, ha a diétánk nem túl változatos, amennyiben így is egészséges ételekből áll, és kevés egészségtelen ételt fogyasztunk" - mondta. (Via The New York Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.