Orbán Viktor márciusig meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

POLITIKA
2018 szeptember 03., 17:25
comments 259

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szeptembertől márciusig, közel fél évvel meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az ország egész területén.

Ez az a válsághelyzet, amelyet még a kormány 2015 őszén, a menekültválság tetőpontján talált ki, nem sokkal később el is rendelték, legutóbb pedig tavaly februárban hosszabbították meg. A hosszabbítás idén szeptemberben járt volna le, ezt Orbán Viktor nem várta meg, ezért rendeletben meghosszabbította márciusig.

Hogy miért, arra nem tér ki a Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki rendelet. Mondjuk, manapság Magyarországra nem is érkeznek tömegével menekültek.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az utóbbi hónapokban nem tett közzé statisztikákat arról, hány külföldi adott be menedékkérelmet az országban, de az év első négy hónapjában mindössze 342-en folyamodtak menedékért.

A rendőrség honlapján napi rendszerességgel frissített statisztika szerint az elmúlt 30 napban mindössze 13 migránst fogtak el az országban.

Az ENSZ migrációs ügynökségének legfrissebb jelentése szerint 2015 óta évről évre hatalmas arányban csökken az Európába érkező menekültek száma. Idén augusztus 26-ig összesen 67.122 ember érkezett a Földközi-tengeren Európába. Tavaly, ugyanennyi idő alatt még 123.205, vagyis szinte kétszer ennyi. Tavalyelőtt pedig augusztus 26-ig 272.616-an érkeztek ugyanezen az útvonalon. Vagyis évről évre egyre kevesebben jönnek. Olaszországba például öt éve nem érkezett olyan kevés menekült, mint idén augusztusban.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont kiadott egy közleményt, ebben azt írják:

  • az illegális határátlépési kísérletek folyamatosak,
  • a rendőrség az ország területén is rendszeresen azonosít illegális migránsokat, akiket aztán visszaszállít a határkerítéshez,
  • a balkáni útvonalon jelenleg is több ezer migráns torlódott fel, közülük többen továbbra is a magyar határon át próbálkoznak,
  • a magyar határvédelem hiányában Magyarországra ismét a 2015-ös tömeges bevándorláshoz hasonló nyomás helyezkedne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.