Az új olasz kormány már nem akarja korlátozni, hogy Kína stratégiai vállalatokat vásárolhasson fel Európában

külföld
2018 november 13., 07:21
comments 64

Miközben egyelőre nem látszik, hogyan oldódhatna fel az új olasz kormány és az EU közötti költségvetési konfliktus, Olaszország egy új szövetségesre látszik szert tenni: Kínára. 

A populista-szélsőjobboldali kormánykoalíció gazdasági ügyekért felelős államtitkára, Michele Geraci a Politico beszámolója szerint pénteken beszélt arról, hogy az EU-nak enyhítenie kéne azon a szabályozástervezeten, mely a stratégiai szektorokba történő kínai felvásárlásokat és befektetéseket korlátozná.

Luigi Di Maio, Matteo Salvini és Giuseppe Conte
photo_camera Luigi Di Maio, Matteo Salvini és Giuseppe Conte Fotó: Michele Spatari/NurPhoto

Az EU számos gazdasága aggódik már egy ideje amiatt, hogy a többek között energetikai, biztonságtechnológiai, közlekedési és IT-szektorokba áramló jelentős kínai tőke mögött nem őszinte befektetési szándék áll, hanem politikai motiváció, ráadásul amiatt is aggódnak, hogy a kínai befektetők csak a technológiai tudás megszerzésében érdekeltek. Szintén aggályosnak tartják Európában, hogy a kínai vállalatok mögött minden gyanú szerint a kínai állam áll, valamint hogy hiába jöhettek eddig zavartalanul a kínai cégek az európai piacra, ez a viszony nem volt kölcsönös, és az európai cégeknek nagy nehézségek árán lehet csak lábat vetniük a dinamikusan növekvő kínai piacokon. 

Erre válaszul a német, a francia és az olasz kormány tavaly összeállított egy javaslatot az Európai Bizottság számára, melyben amellett álltak ki, hogy a Bizottság kapjon döntési- és vétójogot azzal kapcsolatban, hogy megállapítsák, egy európai vállalatot vajon politikai vagy gazdasági okokból akar felvásárolni egy külföldi, Európán kívüli fél. 

És amennyiben arra jutnak, hogy a terjeszkedést nem gazdasági, hanem politikai motivációk hajtják, közbeléphetnének. 

Ebből a közös munkából hátrált ki az új olasz kormány, és Geraci szerint már azt képviselik, hogy nem kell közös EU-s politika az unión kívülről jövő befektetések ellenőrzésére. Amit magyarázhat persze az is, hogy Olaszország vállaltan készül jobban nyitni a kínai gazdaság felé, miközben egyre komolyabb gazdasági konfliktusba keverednek Brüsszellel, mivel a rendkívül eladósodott ország új kormánya jóval nagyobb hiánycéllal szeretne számolni a következő pár évre, mint amit az EU pénzügyi vezetői jó szemmel néznek. 

Az olasz kormánynak amúgy épp kedden kéne válaszolnia az Európai Bizottság legutóbbi észrevételeire a jövő évi költségvetésükkel kapcsolatban, de az előrejelzések szerint nem várható, hogy Róma engedni fog. 

Az EU országaiban zajló kínai terjeszkedésről korábban részletesen is írtunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.