Eladta hatéves lányát egy afgán anya, hogy a többi gyermekét megmenthesse

külföld
2018 november 22., 10:33
comments 72
photo_camera Az aszály elől menekülő afgán gyerekek egy herati menekülttáborban. Emberemlékezet óta nem volt ekkora szárazság Afganisztánban, Heratban negyedik éve tart az aszály. Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

Afganisztán keleti részén, Heratban forgatott a CNN forgatócsoportja, amikor afgán operatőrük rátalált Mamareenre. Az özvegyasszony, aki férjét az évtizedek óta tartó harcokban vesztette el, megosztotta vele, hogy nemrég hatéves lánya, Akila eladására kényszerült.

Mamareen nem a harcok, hanem a környéket negyedik éve sújtó aszály elől kényszerült menekülttáborba. Mivel egyedüli kenyérkereső, esélye se volt gyermekei eltartására. Ezért adta el 3000 dollárért lányát egy másik menekültnek, Nadzsmuddinnak, aki tízéves fiának ígérte a kislányt.

Nadzsmuddin nem emberkereskedelemként, hanem jótékonyságként tekint a történtekre. "A családjának nem volt mit ennie, éheztek. Én is szegény vagyok, de apránként ki tudom fizetni az árát, két vagy három év alatt" - mondta, hozzátéve, hogy arrafelé teljesen normális az ilyesmi. Afganisztánban a nőkre tulajdonként tekintenek, a lányokat hozomány ellenében adják-veszik.

A Heratot és környékét sújtó aszály még afgán mércével is súlyos helyzetet idézett elő. A mértékére jellemző, hogy még a 2017-ben rekordmértékű ópiumtermelés is harmadával esett vissza idén. A szárazság miatt csak Herat városában 84 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, a környéken összesen 275 ezren menekültek el az aszály elől, többen, mint a harcok elől.

Akila esete nem egyedi, a CNN stábja talált még egy férfit, aki a nevét nem akarta elárulni, azt viszont elmondta, hogy ő is rákényszerült négyéves lánya eladására. "Nem volt pénzem, sem bevételem" - magyarázta, hogy hitelezőjét miért lányával fizette ki. (Via CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt