A köztévé biztonsági őrei összehozták az ellenzéki nagykoalíciót

POLITIKA
2018 december 18., 00:00
comments 588

Miközben az elmúlt napok legbékésebb utcai tüntetései zajlottak hétfőn az utcákon a kormány ellen,  valódi háború zajlott ellenzéki országgyűlési képviselők és az MTVA biztonsági őrei között a köztévé székházában.

A tévészékház területe mintha külön törvény alatt állna, ahol nem a rendőrök, hanem a biztonsági őrök tartanak kizárólag rendet. Ide a sajtószabadságot követelő tüntetők eleve nem mehettek be, csak a vasárnapi menettel érkező ellenzéki képviselők léphettek be az MTVA központjába, mivel nekik szabad bejárásuk van a közintézményekbe, hogy ellenőrizhessék azok működését. Ezt a szabad bejárást a köztévé úgy értelmezi, hogy a kapun be lehet jönni, mást viszont nem lehet tenni. Az ellenzéki képviselők előbb megpróbáltak egyeztetni egy illetékessel arról, hogy olvassák be a vasárnapi közös tüntetésen megfogalmazott ötpontos követelésüket, mivel mégicsak a társadalom jelentős részét képviselik a parlamentben, mégha erről a köztévé szerkesztői nem is vesznek tudomást. Leszámítva egy köztévés vágót, nem volt senki, aki eléjük állt volna. A biztonsági őrökön kívül. 

Ezért aztán megpróbálták mindenféle módszerrel tágítani a számukra szűkre szabott területet, de ez komoly dulakodásokhoz vezetett. 

Leteperték a DK-s Varju Lászlót

link Forrás

És szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost és Szél Bernadettet.

link Forrás

Aztán az őrök figyelmét egy pillanatra kijátszó Varju Lászlóval történt ismét valami, de hogy mi, azt nem lehet tudni. Annyi biztos, hogy a földön fekve jelentkezett be Facebook-live-on, azt állította, hogy öten elteperték, és megsérült. 

Ez egy szinttel feljebb történt, mint ahol a többi képviselő előszobázott, a lépcsőt viszont elállták a biztonsági őrök a társukért aggódó és egyre dühösebb képviselők előtt. 

A képviselők arccal a földön fekve tiltakoztak emiatt. (Nem, nem állították, hogy őket is a biztonsági őrök vitték a földre.) 

Hívtak rendőröket is, de azok - tényleg mintha külön állam lenne az MTVA - nem érkeztek meg. Ahogy a Varjuhoz kihívott mentősök is csak várakozás után juthatak be, hogy megvizsgálják a birda és lábfájdalmakra panaszkodó, de amúhy kedélyes politikust. A DK-s képviselőt később elvitték a mentők, pártja tájékoztatása szerint zúzódásai voltak.

A rendőrök akkor lettek aktívak, amikor közölték a képviselőkkel, hogy el kell hagyniuk az épületet. Óbuda jegyzőjének birtokvédelmi határozatára hivatkoztak, az eljárást az MTVA kezdményezte, és egy ilyen döntés ezek szerint erősebb a törvény adta jognál, ami egy képviselőnek jár. 

A köztévé a képviselőket ugyan nem szólaltatta meg, de mostanra már foglalkoztak a sajátos székházelőszoba-foglalással. Az M1 nézői megismerhették a témában megszólaló fideszes kommunikációs igazgató és ifjabb Lominci Zoltán véleményét is. Ők elítélték az ellenzéki képviselőket, a köztévé pedig ellentámadásba lendült, feljelentést tett és közölte, hogy jogos volt a biztonsági őrök fellépése a provokáló képviselőkkel szemben. Megszólalt a hírhamisító Papp Dániel vezérigazgató is, de nem a képviselőkkel váltott pár szót, csak a köztévé kamerájába beszélt

Az ellenzéki képviselőkkel szembeni inzultusok miatt a székházból szó szerint kidobott Hadházy Ákos tüntetést hirdetett délután hatra az MTVA-hoz. Pár ezren jelentek meg, és már ekkor is érezhető volt egy eddig soha nem tapasztalt ellenzéki összefogás a Jobbiktól a DK-ig, amibe bevették a tüntetőket vasárnap a tévészékházhoz vezető Momentumot is. 

link Forrás

A hatalom elleni egység akkor lett teljes, amikor a tévészákházból kijött az ott lévő 12 képviselő is. Hogy miért távoztak, az nem volt világos, mert a rendőrök csak felszólították őket, nem intézkedtek velük szemben, és az ötpontos követelést sem volt hajlandó beolvasni a köztévé.

Kunhalmi Ágnes azzal indokolta a távozásukat, hogy a botrány miatt sokkal többen értesültek a rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvény miatti, de annál általánosabb ötpontos tiltakozásukról, mintha a köztévé beolvasta volna azt. Ebben lehet valami, hiszen a székházból korábban Facebook-live-ozó Szél Bernadett közvetítését majdnem annyian nézték, mint a köztévé adását. Győzelemnek azért mégis erős volt nevezni, hogy kijöttek.

photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

A színpadon álló, a mikrofont kézrők kézre adó 12 képviselő ugyanakkor valóban az az eddig darabajira hullott ellenzék soha nem látott egységét sugározta, szalonképessé vált a baloldalon a Jobbik, és számukra sem volt kellemetlen összeállni a - Gyurcsányt feltűnően háttérbe tartó - DK-val. Az országgyűlési választások előtti koordinációs kudarcok után most már arról beszéltek, hogy közös főpolgármester-jelölttel legyőzhető Tarlós István is. 

A tüntetés, akárcsak eddig minden nap, a hivatalos rész lezártával lett igazán aktív. Momentumos molinó mögött, jobbikos zászlókkal 1-2 ezer ember propagandaturnéra indult, érinte a Hír TV székházát, a Ripost szerkesztőségének épületét, majdnem nem vették észre, hogy a Figyelőt is útba ejtették, aztán a Mediaworks székházához is elmentek. Szimbolikus épület, a Népszabadság utolsó épülete volt, most már a Mészáros-lapok központja.

link Forrás

Mindehol nagy volt a rendőri készültség, de sehol sem volt balhé. A tévészékháznál sem, ahol ott maradt a tüntetők kb. fele, és a Kétfarkúnak köszöhetően azzal szórakoztatták magukat, hogy Mészáros Lőrinc-féle Szuper Márió-játékot festettek a falra. 

link Forrás

És elkészülhetett az elmúlt napok legerősebb fotója is. 

Ikonikus kép az MTVA székháza előtt zajlott tüntetésről 2018. december 17-én
photo_camera Fotó: Adrián Zoli / kepszerk.hu

A rendőrök és a tüntetők közötti feszültség látványosan csökkent hétfőre. Hógolyóval ugyan megdobálták pár rendőrt, egy tűz eloltása körül is volt kisebb feszkó, de könnygázt tegnap nem használtak a rendőrök, és nem hangzott el sehol, hogy a tüntetések elvesztették békés jellegűket. Így zárult a nap.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.