Vietnam nekiment a Facebooknak

A vietnami parlament elfogadja az új, szigorított kiberbiztonsági törvényt 2018. június 12-énFotó: Vietnam News Agency/AFP

2019. január 1-től új, szigorúbb biztonsági törvények szabályozzák az internethasználatot Vietnamban, ahol mostantól a szocialista kormány az eddigieknél is szigorúbban felügyeli majd az online felületekre kikerülő tartalmakat, különös tekintettel a kormányellenes megnyilvánulásokra. 

A vietnami közszolgálati csatorna kedden arról számolt be, hogy a Facebook nem akar együttműködni az országban hatályba lépett új jogszabályok szerint. 

A közösségi oldal megsértette az új törvényt azáltal, hogy továbbra is engedélyezi felhasználói számára kormánykritikus posztok elhelyezését, és még csak nem is reagált a szocialista államhatalom felszólítására - közölte helyi információs és kommunikációs minisztérium. Sérelmezték, hogy a userek nem csak kormánykritikus, de egyenesen rágalmazó és személyeskedő tartalmakat is elhelyezhetnek a Facebookon.

A kaliforniai cége szóvivője egy sablonüzenetben reagált, és közölte, hogy mindenben együttműködnek a helyi törvények értelmében. 

A nagy techcégek egyébként már a törvény életbe lépése előtt jelezték, hogy az új jogszabály jelentős visszalépést jelent az információs és technológiai szabadság területén. 

A vietnami kormány tervei között szerepel továbbá, hogy különadót vessen ki a nagy tech-cégekre és közösségi oldalakra, és 2020-ra hazai hálózatokra tereljék át a jelenleg a Google és Facebook szolgáltatásait használó vietnamiakat. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.