A honvédelmi miniszter szerint fölösleges pánikolni, mert csak 54-en mondtak fel a Honvéd kórházban

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint "minden valóságalapot nélkülöző", mi több, "szándékosan megtévesztő, felesleges pánikkeltés" folyik a honvédelmi alkalmazotti jogállás bevezetéséről. Szerinte ugyanis a honvédségnél dolgozók közalkalmazottak "több mint 99 százaléka" elfogadta az új jogállást, amelyből ő elsősorban a többletjuttatásokat, és csak másodsorban a többletkötelezettségeket emelte ki.

A parlament karácsony előtt, a túlóratörvénnyel egyidőben, a botrányos, talán-talán nem teljesen szabályos parlamenti ülésen fogadta el azt a jogszabályt, amely január elsejétől automatikusan a honvédelmi alkalmazotti státuszba terelte a tárca civil munkavállalóit. Ez alapján például a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre” hivatkozva a munkáltató előzetes értesítés nélkül is elrendelheti, hogy a dolgozói bárhol, bármikor „teljesítsen ügyeletet”. Sőt egyes passzusok a katonákra vonatkozó előírásokhoz hasonlóan még a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot is korlátozzák.

Az új jogviszony elfogadásának határideje éjfélkor járt le. Benkő tájékoztatása szerint a Honvéd kórház dolgozói közül 54-en nem írták alá az új jogviszonyt. Köztük van például a koraszülött intenzív osztály osztályvezető főorvosa és egy másik orvos is, emiatt a HVG szerint veszélybe került az osztály működése is. A HM szerint ez se probléma, mert már kinevezték az utódját. A sürgősségi betegellátó centrumból három, a sebészetről egy orvos távozik. A váltásvezető főorvosok nagy többsége meg valószínűleg azért marad, mert számlaadóként nem vonatkozik rájuk az új törvény, nem kell honvédségi alkalmazottá alakulniuk. (Via MTI, Népszava)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.