Eltűnt vagy őrizetbe került tucatnyi egyetemi diák és munkajogi aktivista Kínában

Eltűnt vagy rendőrségi őrizetbe került Kínában tucatnyi egyetemi diák és munkajogi aktivista – közölték aktivisták a Reutersszel, miközben egyre nagyobb méreteket ölt a leszámolás a gyári munkások jogai mellett kiálló aktivistákkal szemben.

Tavaly július óta küzd gyári munkások, aktivisták és diákok laza szövetsége a rendőrséggel, miközben többtucatnyi emberüket őrizetbe vették, mert tiltakozó gyári munkásokat támogattak. A munkások azért emelték fel a szavukat, mert a hatóságok akadályozták, hogy független szakszervezetet alakítsanak, általuk választott vezetőkkel. A hatósági rajtütések hulláma elérte a jelentősebb egyetemeket, néhány diákot őrizetbe is vettek, és a fiatalok szerint a rendőrség megfenyegette őket.

Kínai rendőrök járőröznek Kashgarin 2018. július 5-én.Fotó: Jun Yasukawa/The Yomiuri Shimbun
  • Egy munkásokkal szolidaritást vállaló csoport közösségi oldalra kitett keddi üzenete szerint a Pekingi Egyetem három mostani és két végzett diákja, illetve a Zsenmin Egyetem egyik tanulója már több mint 24 órája eltűnt. A Pekingi Egyetem szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az értesülést.
  • Egy forrás szerint a Pekingi Egyetem egyik diákja, Csan Csen-csen már december végén eltűnt, miután a tanintézményből elbocsátották, mert nem engedélyezett eseményeken vett részt.
  • A Geoff Crothall of China Labour Bulletin nevű, hongkongi székhelyű munkajogi csoport szerint a dél-kínai Kuangtung tartományban két munkajogi aktivista eltűnt, másik három azzal a gyanúval került őrizetbe, hogy megzavarta a közrendet, illetve ellenségeskedést szított.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az őrizetbe vételek milyen összefüggésben állnak egymással, az állambiztonsági minisztérium pedig válasz nélkül hagyta a Reuters hírügynökség megkeresését az ügyben. (MTI/Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.