Eltűnt vagy őrizetbe került tucatnyi egyetemi diák és munkajogi aktivista Kínában

külföld
2019 január 23., 10:21
comments 64

Eltűnt vagy rendőrségi őrizetbe került Kínában tucatnyi egyetemi diák és munkajogi aktivista – közölték aktivisták a Reutersszel, miközben egyre nagyobb méreteket ölt a leszámolás a gyári munkások jogai mellett kiálló aktivistákkal szemben.

Tavaly július óta küzd gyári munkások, aktivisták és diákok laza szövetsége a rendőrséggel, miközben többtucatnyi emberüket őrizetbe vették, mert tiltakozó gyári munkásokat támogattak. A munkások azért emelték fel a szavukat, mert a hatóságok akadályozták, hogy független szakszervezetet alakítsanak, általuk választott vezetőkkel. A hatósági rajtütések hulláma elérte a jelentősebb egyetemeket, néhány diákot őrizetbe is vettek, és a fiatalok szerint a rendőrség megfenyegette őket.

Kínai rendőrök járőröznek egy ujgur városban.
photo_camera Kínai rendőrök járőröznek Kashgarin 2018. július 5-én. Fotó: Jun Yasukawa/The Yomiuri Shimbun
  • Egy munkásokkal szolidaritást vállaló csoport közösségi oldalra kitett keddi üzenete szerint a Pekingi Egyetem három mostani és két végzett diákja, illetve a Zsenmin Egyetem egyik tanulója már több mint 24 órája eltűnt. A Pekingi Egyetem szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az értesülést.
  • Egy forrás szerint a Pekingi Egyetem egyik diákja, Csan Csen-csen már december végén eltűnt, miután a tanintézményből elbocsátották, mert nem engedélyezett eseményeken vett részt.
  • A Geoff Crothall of China Labour Bulletin nevű, hongkongi székhelyű munkajogi csoport szerint a dél-kínai Kuangtung tartományban két munkajogi aktivista eltűnt, másik három azzal a gyanúval került őrizetbe, hogy megzavarta a közrendet, illetve ellenségeskedést szított.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az őrizetbe vételek milyen összefüggésben állnak egymással, az állambiztonsági minisztérium pedig válasz nélkül hagyta a Reuters hírügynökség megkeresését az ügyben. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.