A brit kormány nem akarja visszafogadni a terroristafeleségnek állt brit tinilányt

2019 február 15., péntek 6:45
435
Amira Abase, Kadiza Sultana és Shamima Begum 2015. február 23-án, amikor fogták magukat, és Gatwickből Törökországba repültek, majd onnan Szíriába szöktek. Begum most visszatérne Nagy-Britanniába. Fotó: -/AFP

"Az üzenetem egyértelmű: ha valaki terrorista szervezeteket támogatott külföldön, annak habozás nélkül megakadályozom a hazatérését" - jelentette ki Sajid Javid brit belügyminiszter a Timesnak azután, hogy a lap egy szíriai menekülttáborban rátalált Shamima Begumra, a most 19 éves brit nőre, aki 2015-ben két társával Törökországon át szökött Szíriába terroristafeleségnek.

Begum a legvégsőkig kitartott az ISIS mellett, és csak két hete menekült el a terroristák utolsó végvárából, a most ostromlott Baghuzból. Most viszont hazatérne Nagy-Britanniába. Ezt azzal indokolta, hogy kilenc hónapos terhes, és biztonságban akarja tudni gyermekét. A Timesnak nyilatkozva ugyanakkor azt is elmondta, hogy máig nem bánja tettét - pedig beszélt a csalódásról is, amit azért érez, mert az ISIS uralma alatt egyre nagyobb az elnyomás és a korrupció.

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy akik a Daeshez (az ISIS arab rövidítése) csatlakoztak, tele voltak gyűlölettel az országunkkal szemben" - mondta Javid, aki külön is figyelmeztette Begumot, hogy még ha sikerülne is valahogy hazatérnie, számíthat rá, hogy kihallgatják, eljárást indítanak ellene és bíróság elé állítják.

Javid azt mondta, több eszközük is van annak megakadályozására, hogy az országra veszélyt jelentő dzsihadisták hazatérhessenek. Például megfoszthatják állampolgárságuktól, vagy kitilthatják őket az országból. Emellett a rendőrség saját hatáskörében is léphet az ideiglenes kizárásról szóló kormányhatározat alapján. Ez a vitatott jogi eszköz lehetővé teszi, hogy megakadályozzák a brit állampolgárok hazatértét, ha nem egyeznek bele, hogy eljárás induljon ellenük és megfigyelhessék őket.

Begum még fiatalkorúként hagyta el az országot. Ha még most is fiatalkorú lenne, akkor a brit hatóságoknak kötelességük lenne az ő és még meg nem született gyermeke érdekeit is figyelembe venniük. De még most, nagykorúként is élvez bizonyos védelmet: Lord Carlile, aki független bírálóként vizsgálta a terrorellenes jogszabályokat, azt mondta a BBC-nek, hogy ha Begum nem lett időközben más ország állampolgára, akkor a nemzetközi jog értelmében nem foszthatják meg brit állampolgárságától. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt