A brit kormány nem akarja visszafogadni a terroristafeleségnek állt brit tinilányt

külföld
2019 február 15., 06:45
comments 433
Amira Abase, Kadiza Sultana és Shamima Begum 2015. február 23-án a londoni Gatwick repülőtéren
photo_camera Amira Abase, Kadiza Sultana és Shamima Begum 2015. február 23-án, amikor fogták magukat, és Gatwickből Törökországba repültek, majd onnan Szíriába szöktek. Begum most visszatérne Nagy-Britanniába. Fotó: -/AFP

"Az üzenetem egyértelmű: ha valaki terrorista szervezeteket támogatott külföldön, annak habozás nélkül megakadályozom a hazatérését" - jelentette ki Sajid Javid brit belügyminiszter a Timesnak azután, hogy a lap egy szíriai menekülttáborban rátalált Shamima Begumra, a most 19 éves brit nőre, aki 2015-ben két társával Törökországon át szökött Szíriába terroristafeleségnek.

Begum a legvégsőkig kitartott az ISIS mellett, és csak két hete menekült el a terroristák utolsó végvárából, a most ostromlott Baghuzból. Most viszont hazatérne Nagy-Britanniába. Ezt azzal indokolta, hogy kilenc hónapos terhes, és biztonságban akarja tudni gyermekét. A Timesnak nyilatkozva ugyanakkor azt is elmondta, hogy máig nem bánja tettét - pedig beszélt a csalódásról is, amit azért érez, mert az ISIS uralma alatt egyre nagyobb az elnyomás és a korrupció.

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy akik a Daeshez (az ISIS arab rövidítése) csatlakoztak, tele voltak gyűlölettel az országunkkal szemben" - mondta Javid, aki külön is figyelmeztette Begumot, hogy még ha sikerülne is valahogy hazatérnie, számíthat rá, hogy kihallgatják, eljárást indítanak ellene és bíróság elé állítják.

Javid azt mondta, több eszközük is van annak megakadályozására, hogy az országra veszélyt jelentő dzsihadisták hazatérhessenek. Például megfoszthatják állampolgárságuktól, vagy kitilthatják őket az országból. Emellett a rendőrség saját hatáskörében is léphet az ideiglenes kizárásról szóló kormányhatározat alapján. Ez a vitatott jogi eszköz lehetővé teszi, hogy megakadályozzák a brit állampolgárok hazatértét, ha nem egyeznek bele, hogy eljárás induljon ellenük és megfigyelhessék őket.

Begum még fiatalkorúként hagyta el az országot. Ha még most is fiatalkorú lenne, akkor a brit hatóságoknak kötelességük lenne az ő és még meg nem született gyermeke érdekeit is figyelembe venniük. De még most, nagykorúként is élvez bizonyos védelmet: Lord Carlile, aki független bírálóként vizsgálta a terrorellenes jogszabályokat, azt mondta a BBC-nek, hogy ha Begum nem lett időközben más ország állampolgára, akkor a nemzetközi jog értelmében nem foszthatják meg brit állampolgárságától. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.