Apja hitelkártyájával vett egymilliárdos Bugattit a kínai fiatal Kanadában, majd Instagramon háborgott a magas adókon

külföld
2019 április 12., 19:51
comments 353

5,1 millió kanadai dollárért, azaz átszámolva kicsit több, mint egymilliárd forintért vásárolt magának egy Bugattit egy ismert kínai mágnás fia Vancouverben, írja a South China Morning Post

Ding Chen, aki a felhőkarcolókat építő cégével gazdaggá váló Chen Mailin gyereke, a vásárlás után kevéssel az Instagramon fakadt ki, hogy mennyire sok adót kellett fizetnie. A vásárláshoz a fiatal apja Union Pay hitelkártyáját használta, a számla szerint legalábbis, amit aztán kirakott az Instagram sztorijába, hogy ott a sarcok miatt panaszkodjon. 

A számláról készült fotót kirakva azt írta, hogy ezek az adók elnehezítik a szívét. Chen ugyan az adókon kívül az összes többi számot kitakarta a számlán, de ebből könnyen ki lehetett számítani, hogy adók nélkül 4,2 millió kanadai dollárba került volna az autó, adókkal együtt pedig 5,1 millió dollárba. 

Külön érdekesség, hogy a bankkártyás cég is felszámolt 1,7 százaléknyi kezelési költséget. Annyit, amennyiből meg lehetett volna venni egy BMW M3-ast. 

Az ügy nemcsak azért keltett nagy hullámokat Kínában, mert ismét megmutatta, hogyan él az ország gazdag elitje, de kellemetlen helyzetbe hozta az Union Pay-t is: Kína ugyanis próbálja kontroll alatt tartani, hogy mennyi készpénzt vihessenek ki állampolgárai más országokba, de a kritikus hangok szerint az Union Pay ebben nem eléggé együttműködő. Ugyan elvileg évente csak 14880 amerikai dollárnyi összeget lehet felvenni a tengerentúlon a kártyák segítségével, a vásárlásoknál viszont nincs limit. 

A számlán látható volt Chen Mailin kanadai lakhelyének címe is: 2015-ben vásárolta meg otthonát 40 millió amerikai dollárért a kínai üzletember Vancouverben, ami a feltételezések szerint a valaha volt legdrágább lakóingatlan-vásárlás volt az országban. 

A 49 éves Chen korábban kacsafarmon dolgozott, majd megalapította a felhőkarcolók építésében és befektetésekben utazó cégét. Évek óta Kanadában él, ahol már van állandó tartózkodási engedélye is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.