Apja hitelkártyájával vett egymilliárdos Bugattit a kínai fiatal Kanadában, majd Instagramon háborgott a magas adókon

5,1 millió kanadai dollárért, azaz átszámolva kicsit több, mint egymilliárd forintért vásárolt magának egy Bugattit egy ismert kínai mágnás fia Vancouverben, írja a South China Morning Post

Ding Chen, aki a felhőkarcolókat építő cégével gazdaggá váló Chen Mailin gyereke, a vásárlás után kevéssel az Instagramon fakadt ki, hogy mennyire sok adót kellett fizetnie. A vásárláshoz a fiatal apja Union Pay hitelkártyáját használta, a számla szerint legalábbis, amit aztán kirakott az Instagram sztorijába, hogy ott a sarcok miatt panaszkodjon. 

A számláról készült fotót kirakva azt írta, hogy ezek az adók elnehezítik a szívét. Chen ugyan az adókon kívül az összes többi számot kitakarta a számlán, de ebből könnyen ki lehetett számítani, hogy adók nélkül 4,2 millió kanadai dollárba került volna az autó, adókkal együtt pedig 5,1 millió dollárba. 

Külön érdekesség, hogy a bankkártyás cég is felszámolt 1,7 százaléknyi kezelési költséget. Annyit, amennyiből meg lehetett volna venni egy BMW M3-ast. 

Az ügy nemcsak azért keltett nagy hullámokat Kínában, mert ismét megmutatta, hogyan él az ország gazdag elitje, de kellemetlen helyzetbe hozta az Union Pay-t is: Kína ugyanis próbálja kontroll alatt tartani, hogy mennyi készpénzt vihessenek ki állampolgárai más országokba, de a kritikus hangok szerint az Union Pay ebben nem eléggé együttműködő. Ugyan elvileg évente csak 14880 amerikai dollárnyi összeget lehet felvenni a tengerentúlon a kártyák segítségével, a vásárlásoknál viszont nincs limit. 

A számlán látható volt Chen Mailin kanadai lakhelyének címe is: 2015-ben vásárolta meg otthonát 40 millió amerikai dollárért a kínai üzletember Vancouverben, ami a feltételezések szerint a valaha volt legdrágább lakóingatlan-vásárlás volt az országban. 

A 49 éves Chen korábban kacsafarmon dolgozott, majd megalapította a felhőkarcolók építésében és befektetésekben utazó cégét. Évek óta Kanadában él, ahol már van állandó tartózkodási engedélye is. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.