Belgrádban nem álltak le a decemberben kezdődött tüntetések, ma is tízezren mentek az utcára

Ismét mintegy tízezren tüntettek szombaton Belgrád központjában Aleksandar Vucic elnök politikája ellen, az államfő távozását követelve. Az Egy az ötmillióból jelszóval december eleje óta hétről hétre megtartott tiltakozás résztvevői múlt hónapban a közmédia székházába is behatoltak, illetve megrohamozták az elnöki palotát.

Ezúttal a szabad média és a tisztességes választások jelszavaival vonultak fel.

„Az elnök saját kezében összpontosította a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat” - jelentette ki a tüntetés egyik szónoka, Cedomir Cupic politológus és jogászprofesszor. „Most hozzálátott, hogy az igazságszolgáltatást is maga alá gyűrje. Ővele Szerbiának semmilyen jövője nincsen.” 

A tiltakozások mögött álló, Szövetség Szerbiáért (SzS) nevű ellenzéki tömörülés soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatók. A szervezők állításuk szerint fel akarják hívni a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie az államfő és pártja miatt. 

A mostani megmozduláshoz a szervezők országszerte próbáltak mozgósítani, céljuk a minden korábbinál nagyobb részvétel volt, de az végül elmaradt a várakozásoktól. A belügyminisztérium szerint 7500-an tiltakoztak, a szervezők szerint sokkal többen, annak ellenére, hogy állításuk szerint a kormány megakadályozta, hogy a tüntetők buszokat béreljenek.

A Vucic elnök által ellenőrzött médiumok hetek óta azzal igyekeznek lejáratni a tüntetőket, hogy erőszakos cselekményre készülnek. A kormánypárti média napok óta beharangozott zavargásnak és erőszaknak azonban nyoma sem volt szombaton.

Az ellenzéki mozgósításra válaszul az elnök is utcára szólította támogatóit, bejelentve, hogy az április 19-ére meghirdetett belgrádi nagygyűlésén 12-15-ször többen lesznek, mint bármelyik eddigi ellenzéki megmozduláson. Úgy fogalmazott: ez lesz az utóbbi ötven év legnagyobb demonstrációja az országban. (Reuters, MTI)