Az adózók fele sem ajánlja fel az adója 1+1 százalékát a jó ügyért, de van még rá idő

gazdaság
2019 május 18., 13:31
comments 141

Minden magyar állampolgárnak joga van a személyi jövedelemadója 1 százalékát egy regisztrált civil kedvezményezettnek, illetve másik 1 százalékát egy technikai számmal rendelkező elismert egyháznak felajánlani az szja-bevallástól függetlenül. A civil szervezetek listája és technikai száma itt található, a 31 egyházé pedig itt.

A pénzt idén legkésőbb május 20-ig, azaz hétfő éjfélig lehet felajánlani postán vagy az ügyfélkapun keresztül, a NAV honlapján.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal április 30-ig postázta az szja-bevallások tervezetét, illetve egy üres 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot válaszborítékkal együtt. Aki ilyet nem kapott, vagy inkább online rendelkezne, az használhatja az ügyfélkaput. Ha ilyen még nincs neki, akkor felhasználónevet kormányablakban kérhet, majd beállíthat magának jelszót.

Viszonylag érthető, hogy az 1+1 százalékos nyilatkozatban mit kell kitölteni, de aki elakad, kérdezhet a NAV infóvonalán a 1819-es számon hétvégén 13:30-ig, hétfőn pedig este 20 óráig. (Aznap Budapesten és minden megyeszékhelyen 20 óráig lesz nyitva a központi ügyfélszolgálat.) A rendelkező nyilatkozaton az adózó jelezheti – de nem kötelező –, hogy a nevét és elérhetőségét a megjelölt civil szervezettel közölje a NAV.

Valami ilyesmit lát az, aki ügyfélkapun keresztül már rendelkezett az 1+1 százalékáról.
photo_camera Ilyesmit lát az, aki ügyfélkapun keresztül már rendelkezett az 1+1 százalékáról. Forrás: eszja.nav.gov.hu

Az új adószabályok szerint annak, aki idén is ugyanannak az egyháznak adná az 1 százalékát, mint tavaly, idén már nem kell új nyilatkozatot tennie, a felajánlást automatikusan figyelembe veszi a NAV addig, amíg az adózó újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik kedvezményezettet, vagy vissza nem vonja a korábbi nyilatkozatát. Ugyanez nem érvényes a civil szervezetekre, a civileknél minden évben újra nyilatkozni kell.

A NAV adószakmai szóvivője a héten közölte: az adózók fele sem rendelkezik az adója 1+1 százalékáról. 2018-ban a 32 milliárdos elvi keretből csak 14,5 milliárdot ajánlottak fel valamilyen célra.

Azt mondta, a legtöbb pénzt beteg gyerekek és felnőttek gyógyításával foglalkozó szervezetek meg állatmenhelyek kapják. Kis Péter András elmondta, hogy eddig 2 millióan nézték meg az szja-tervezetüket, közülük 1 millióan el is fogadták. Az ügyfélkapus adatok alapján eddig 600 ezren rendelkeztek az adójuk 1+1 százalékáról.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, 1 százalékból tavaly civil szervezeteknek 1,8 millió nyilatkozatban összesen 8,3 milliárd forint jött be, a 31 egyháznak 1 millió felajánlást tettek összesen 4,8 milliárd forintról, a Nemzeti tehetségprogramnak pedig 300 ezer felajánlás ment összesen 1,4 milliárd forintról.

Tavaly az 1 százalék felajánlások 60 százaléka már online történt, de mivel az e-bevallással lehetővé vált, hogy az adózó rá se nézzen az adóbevallására, hiszen a NAV megcsinálja helyette, sokan az 1 százalékot is elfelejtik.

2016-ban még közel 1,5 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek közel 370 ezer adózótól, az új rendszer 2017-es bevezetésével ez az összeg közel 30 százalékkal visszaesett, mert a felajánlók száma is csökkent 100 ezerrel. 2018-ban pedig ugyan (főleg a bérek növekedése miatt) 7 százalékkal nőtt a felajánlott összeg, de 150 ezerrel kevesebb volt a felajánló – írja a Bátor Tábor Alapítvány.

Pedig aki nem rendelkezik az adója 1+1 százalékáról, annak a pénze bent marad az államkasszában, és a kormányra bízza a döntést, hogy mi legyen vele. Ez persze igaz a befizetett adó maradék 99 százalékára is, szóval fel lehet úgy fogni, hogy az 1 százalék nem sok pénz, nem oszt, nem szoroz. Csakhogy egyrészt sok apró felajánlásból sok pénz összejöhet egy-egy szervezetnél, másrészt egészen kis összegekkel is támogatni lehet jó ügyeket.

Az Abcúg 2 éve írt arról kilenc civil szervezetet megkérdezve, hogy mennyi pénz mire lehet elég: 5000 forintból például lázcsillapítót kaphat három rászoruló gyerek, 50 ezerből fel tudnának szerelni egy tanodát, 500 ezer elég arra, hogy ki lehessen perelni eltitkolt közérdekű iratokat, 5 millióból pedig egy teljes hajléktalanszállót fel lehetne újítani, vagy egy évig lehetne foglalkoztatni egy mozgássérülteket segítő gyógypedagógust.

Aki nem rendelkezik az adója 1+1 százalékáról, annak a pénze bent marad az államkasszában, és a kormány dönti el, mit kezd vele. (A képen a dollármilliárdos Mészáros Lőrinc és Varga Mihály pénzügyminiszter helyezi el az alapkövet a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én.)
photo_camera A képen a dollármilliárdos Mészáros Lőrinc és Varga Mihály pénzügyminiszter helyezi el az alapkövet a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkő-letételén Visontán 2017. április 24-én. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Érdemes óvatosan eljárni, amikor valaki rákeres arra, hogy „adó 1 százalék”, elsőként ugyanis az ado1szazalek.hu ugrik fel, ami a Daganatos.hu Alapítványé. Ez a szervezet része annak az alapítványbirodalomnak, ami 2,5 milliárd forintot gyűjtött 1 százalékokból, de a pénz jó részét nem daganatos vagy megmentésre váró gyerekekre és rászoruló állatokra költik, hanem például engedély nélkül építtenek pazar panorámájú jógaközpontot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.