Az OBH vezetői levélben tiltott el bírókat a Helsinki Bizottság képzésétől

POLITIKA
2019 május 24., 14:58
comments 105

Az Index azt írja, hogy május közepén a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Gerber Tamás, akit január 15-től nevezett ki Handó Tünde, az OBH elnöke, ezt a szöveget küldte körbe a Pest megyei bírósági vezetőknek:

„Amennyiben a Magyar Helsinki Bizottságtól képzésre szóló felhívást, meghívást kap, kérem, hogy arról haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjen. Tájékoztatom, hogy az OBH a bírák vagy igazságügyi alkalmazottak képzésén való részvételét nem támogatja. A képzés szakmai tartalmáról nem rendelkezünk információval, annak kialakításába a bírósági szervezet nem került bevonásra.”

A Helsinki Bizottság az elmúlt 10 évben több szakmai képzést, workshopot tartott bíróknak, ügyvédeknek, ügyészeknek, még Handó Tünde is azt mondta korábban egy  2016-os képzéséről, hogy „nem jelentett semmilyen veszélyt a bírói karra”, sőt akkor még fel is szólalt a rendezvényen. Ezek szerint változott a hozzáállás.

Januárban ugyan még volt egy konferencia a bírói függetlenségről, amin legalább a hallgatók között volt OBH-s, de a Helsinki Bizottság az Indexnek azt mondta: az utóbbi időben több kérésüket is furcsa indokokkal utasította vissza az OBH, pedig a rendezvényeiken nem is szoktak politizálni.

A Helsinki Bizottság egy közérthetőségi projektet indított, ami arról szól, hogy a jogi bikkfanyelvet hogyan lehet lefordítani, és hogyan lehet úgy beszélni, hogy a büntetőeljárás minden szereplője megértse, miről szól az eljárás, kinek mik a jogai, stb. Ezért azt kérték az OBH-tól, tegye lehetővé, hogy interjúkat készíthessenek a bírák képzésében jártas szakemberekkel, és jelezték, hogy a felmérés és az interjúk során használandó kérdőívet most is az OBH-val és a Magyar Igazságügyi Akadémiával egyeztetve véglegesítenék, ahogy az interjúalanyok számát és személyét.

Az Index megkereste az OBH-t, hogy miért írták ezt a levelet, amire azt a választ küldték: „Kérdéseikkel kérjük, forduljanak a programot szervező Helsinki Bizottsághoz. A bírósági szervezet egyébként évek óta kiemelt figyelmet fordít a közérthető kommunikációra. Ezért is lett a 2017-es év a »közérthetőség éve«, ezért rendeztünk a témában hazai és nemzetközi konferenciát, számos képzést és programot.”

A levelet körbeküldő Gerber Tamás volt az, aki egy értekezleten járásbírósági és bírósági igazgatási vezetőket a Magyar Bírói Egyesületből való kilépés megfontolására buzdított, illetve kiosztott nekik egy olyan listát, amin a bírói egyesület több tucat tagjának neve és adószáma szerepelt. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.