Súlyosan szennyezettek antibiotikummal a világ legnagyobb folyói, a Duna különösen az

Egy friss nemzetközi tanulmány összesítése szerint több száz folyót érint a világon az egyre súlyosabb antibiotikum-szennyezés.  

Az antibiotikum-szennyezés egyik legkárosabb hatása, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak a gyógyszeres hatóanyagokkal szemben - szuperbaktériumok lesznek belőlük -, és ezáltal az antibiotikumok elveszítik gyógyító hatásukat. 

A probléma súlyosságát szemlélteti, hogy az ENSZ szerint ha a tendencia folytatódik, és az antibiotikum-rezisztens baktériumok tovább szaporodnak, az 2050-re akár 10 millió ember halálát is okozhatja. A gyógyszerek általában emberi és állati hulladékok által, valamint szennyvíztisztító telepek és gyógyszergyártó létesítményekből kerülnek a talajba illetve a vízbe. 

A hétfőn Helsinkiben prezentált kutatás szerint a probléma érinti többek közt a Temzét és a Dunát is: ezek a folyók olyan antibiotikumok által szennyezettek, amelyek egyébként különösen súlyos betegségek és fertőzések kezeléséhez használnak. 

A Dunából Ausztriánál vett mintákból például hét különböző antibiotikumot mutattak ki, többet olyan szinten, amely már alkalmassá tehet baktériumokat rezisztencia kialakítására. 

A klaritromicin makrolid antibiotikumból például, melyet mandula-, arcüreg- és tüdőgyulladás, továbbá Helicobacter pylori infekció, és bőrfertőzések kezelésére használnak, négyszer annyit mértek, mint ami még egészségesnek volna mondható. A Dunából vett minták 8 százaléka volt magasabb a biztonságos szintnél. 

A Temzében öt antibiotikum szintje volt magasabb a megengedettnél. A bőr- és urológiai panaszok kezelésében alkalmazott Ciprofloxacin szintje például háromszorosa a még biztonságosnak. 

Összesen 72 országban 711 helyen végeztek méréseket a kutatók, és 65 százalékban találtak is antibiotikumot a vízben, 111 helyen mértek összesen olyan koncentrációt, ami már nem volt tekinthető biztonságosnak. 

Afrika és Ázsia folyóiban, és általánosságban a szegényebb országokban különösen rossz a helyzet. Bangladesh és Kenya folyóiban helyenként a megengedett mérték százszorosát is mérték egyes antibiotikumok esetében. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.