Az Akadémia szabadságáért tüntettek

2019 június 2., vasárnap 12:52
157

Éppen akkor kezdett szakadni az eső, amikor elkezdtek gyűlekezni a "Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának!" elnevezésű tüntetés résztvevői a Fővám téren. A tüntetők nem mentek haza, az eső elállt, fél háromra 1000-1500-an tiltakoztak az ellen, hogy a kormány rátenné a kezét az Akadémia kutatóhálózatára, ami miatt a Magyar Tudományos Akadémia jegyzékben tiltakozott a kormánynál.

Fotó: Rényi Pál Dániel

A tiltakozók szerint „Palkovics miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná.

Ez rablás, a szellemi és anyagi erőforrások kisajátítása.

A minisztérium a kutatóintézeteket új intézményhálózatba terelné, amely kormányzati többségű irányítótestület vezetése alatt működne a jövőben. Ez a lépés a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózat és egyben az autonóm kutatási tevékenység végét jelenti Magyarországon.” A felhívásuk azzal végződik: 

„Ne hagyjuk, hogy a tudomány szabadsága (is) elvesszen!”

A tüntetők között volt Pálinkás József, az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere, mára az egyik legkeményebb bírálója is.

Fotó: Rényi Pál Dániel

A pártok közül a DK és a Momentum képviseltette magát a leglátványosabban. 

Fotó: Rényi Pál Dániel
Fotó: Rényi Pál Dániel
Fotó: Rényi Pál Dániel

A beszédek után már több ezres tömeg indult el a Kiskörúton, a menet érintette a Nemzeti Múzeumot, az ELTE BTK-t, a CEU-t és az Akadémiánál lett vége. A felszólalók között volt Deák Dániel egyetemi oktató, Gárdos Judit, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja, Egressy G. Tamás, a Spirita Társulat vezetője, rendező és színész, Molnár Áron noÁr, színész, rapper, a most megszüntetésre ítélt ’56-os Intézet vezetője, Rainer M. János, valamint Rainer-Micsinyei Nóra színésznő és Zsoldos Attila, az MTA rendes tagja. A tüntetésről részletes beszámolóval jelentkezünk.

Fotó: Rényi Pál Dániel
Fotó: Rényi Pál Dániel
Fotó: Rényi Pál Dániel
Fotó: Rényi Pál Dániel

A Kálvin térnél már látszott, hogy több ezren vonulnak

Rendőrök szerint 4000-en voltak.

Fotó: Rényi Pál Dániel
Fotó: Olvasónk

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt