20 milliárdot is megérne a kormánynak, hogy négy éven át Budapest rendezze meg a női teniszválogatottak döntőit

sport
2019 június 04., 08:41
comments 105

A Portfolio nyomán az Index arról ír, hogy a magyar kormány megpályázza a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél a 2020. évi, a 2021. évi és a 2022. évi ITF FED Kupa Döntőinek megrendezését. 

A FED kupa a női teniszválogatottak versengése. A sorozat döntőjét a nemzetközi szövetség ezidáig mindig az egyik résztvevő országban rendezte meg, de most várhatóan változik a lebonyolítás, és egy több napon, akár egy héten át tartó szuperdöntőt rendeznek majd meg 12 csapat bevonásával. 

Erre írt ki pályázatot a szövetség, Magyarország pedig lecsapni készül, és a pénzt sem sajnálná a tervekre. 2019-ben 3,2 milliárd, 2020-ban 6,8 milliárd, 2021-ben szintén 6,8 milliárd, 2022-ben pedig 3,2 milliárd forintot irányítana Magyarország a megrendezésre, ami már fedezné a szövetségnek fizetendő jogdíjak költségeit is. A teljes költség így négy év alatt közel 21 milliárd forint lenne. 

A projekt felügyeletével a kormány a budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos Fürjes Balázst bízta meg. 

A magyar női teniszválogatott idáig 44-szer indult a FED Kupán, 12-szer jutott el a világcsoport-küzdelemig, viszont meglehet, hogy rendezőként alanyi jogon kvalifikálhatná magát a tornára. Mivel azonban a kiírás még nem teljes, erről nincs biztos információ, ahogy az induló csapatok számáról sem.  

Így sem biztos, hogy a 21 milliárd lesz a számla vége. 2017 nyarán a kormány a  tízmilliárd forintot különített el a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megépítésére a Margitszigeten, de Tarlós István főpolgármesternek nem tetszett az ötlet, és szembement azzal, és a számvevőszék is szabálytalanságokat tárt fel a projekt előkészítésénél. 

Végül a miniszterelnök egyszerűen elvette a teniszközpontot a szövetségtől, és a Vasas teniszklubot vezető Markovits Lászlót bízta meg egy új budapesti teniszközpont előkészítői munkálataival. Később hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás a Magyar Tenisz Szövetségnél, miután 1,7 milliárdot költöttek csak ideiglenes teniszarénák felépítésére. (Index via Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.