Franciaország kötelezné a Facebookot, a YouTube-ot és a Twittert, hogy 24 óra alatt távolítsák el a gyűlölködő kommenteket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Emmanuel Macron francia elnök pártja a jogász végzettségű Laetitia Avia képvselőnőt bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki törvényjavaslatot a közösségi médiában terjedő homofób és rasszista megnyilvánulások hatékony szűrésére. A javaslat mostanra elkészült, őszre el is fogadhatja a francia parlament mindkét háza, és az előterjesztő szerint Európa más államai számára is modell lehet a későbbiekben a Facebook, a Twitter, a YouTube és más közösségimédia-szolgáltatók megregulázására.

Laetitia Avia bőrszíne miatt maga is gyűlölködő kommentek céltáblája a netenFotó: BERTRAND GUAY/AFP

A francia törvényjavaslat lényege, hogy az oldalaknak kötelességük a jelentéstől számított 24 órán belül eltávolítaniuk a gyűlölködő bejegyzéseket, amik valaki méltóságát támadják bőrszín, vallás, szexuális orientáció, nem vagy fogyatékosság miatt. Amennyiben a kommenteket nem távolítják el a meghatározott időn belül, hatalmas bírságokkal kell szembenézniük a cégeknek, akár a globálisan számolt bevételük 4 százalékát is befizettethetik velük a francia hatóságok.

Macron elnök korábban Mark Zuckerberggel, a Facebook alapítójával abban is megegyezett, hogy a gyűlölködő bejegyzések miatt induló eljárásokban a Facebook kiadja a bejegyzéseket létrehozó felhasználók adatait a francia bíróságok kérésére.

A előterjesztő szerint a szabályozás lényege az, hogy végre felfogják az emberek: azt a beszédet, amit nem tűrnénk el az utcán, az nem tűrhetjük az interneten sem.

A törvényjavaslat még a parlamenti vita során természetesen változhat, de az előterjesztő szerint a fő irány megmarad. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.