Franciaország kötelezné a Facebookot, a YouTube-ot és a Twittert, hogy 24 óra alatt távolítsák el a gyűlölködő kommenteket

INTERNET
2019 június 29., 11:25
comments 355

Emmanuel Macron francia elnök pártja a jogász végzettségű Laetitia Avia képvselőnőt bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki törvényjavaslatot a közösségi médiában terjedő homofób és rasszista megnyilvánulások hatékony szűrésére. A javaslat mostanra elkészült, őszre el is fogadhatja a francia parlament mindkét háza, és az előterjesztő szerint Európa más államai számára is modell lehet a későbbiekben a Facebook, a Twitter, a YouTube és más közösségimédia-szolgáltatók megregulázására.

photo_camera Laetitia Avia bőrszíne miatt maga is gyűlölködő kommentek céltáblája a neten Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

A francia törvényjavaslat lényege, hogy az oldalaknak kötelességük a jelentéstől számított 24 órán belül eltávolítaniuk a gyűlölködő bejegyzéseket, amik valaki méltóságát támadják bőrszín, vallás, szexuális orientáció, nem vagy fogyatékosság miatt. Amennyiben a kommenteket nem távolítják el a meghatározott időn belül, hatalmas bírságokkal kell szembenézniük a cégeknek, akár a globálisan számolt bevételük 4 százalékát is befizettethetik velük a francia hatóságok.

Macron elnök korábban Mark Zuckerberggel, a Facebook alapítójával abban is megegyezett, hogy a gyűlölködő bejegyzések miatt induló eljárásokban a Facebook kiadja a bejegyzéseket létrehozó felhasználók adatait a francia bíróságok kérésére.

A előterjesztő szerint a szabályozás lényege az, hogy végre felfogják az emberek: azt a beszédet, amit nem tűrnénk el az utcán, az nem tűrhetjük az interneten sem.

A törvényjavaslat még a parlamenti vita során természetesen változhat, de az előterjesztő szerint a fő irány megmarad. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt