Éves auschwitzi túrája közben halt meg a Mengele laboratóriumában megkínzott híres holokauszttúlélő, de előtte még kiposztolta a legaranyosabb holokauszttémájú twitet

GYÁSZ
2019 július 06., 10:24
comments 308

A minden évben megtartott auschwitzi emléktúrája közben, egy krakkói szállodai szobában meghalt a világ egyik legismertebb és legaktívabb, megbékélést hirdető holokauszttúlélője, a 85 éves amerikai Eva Mozes Kor, aki erdélyi magyar zsidóként került a náci megsemmisítő táborba szüleivel és három lánytestvérével együtt. A szörnyűségeket az ikertestvérével, Miriammal együtt csak azért élhették túl, mert a táborban kísérletező gonosz orvos, Josef Mengele kiválasztotta őket a borzalmas emberkísérleteihez, így nem ölték meg őket azonnal, ellentétben a másik három családtaggal.

A haláltáborból testvérével együtt a kommunista Romániába kerültek vissza, ahol négy évig éltek egy életben maradt rokonuknál, majd sikerült kivándolniuk Izraelbe, ahol majdnem egy évtizedig volt törzsőrmester a hadseregben, hogy egy amerikai zsidó turistával szerelembe esve a hatvanas években az Egyesült Államokba költözzön.

Ott Indiana államban ingatlanügynökként dolgozott és az őket ért antiszemita inzultusok ellenére csendben élt a családjával, míg egyszer meg nem interjúvolták a holokausztról. Az interjúnak drámai hatása lett: az egész ország megismerte a nevét, ő pedig elkezdett a népirtás emlékének nyilvános feldolgozásával foglalkozni.

Mózes könyvet is írt az élményeiről, saját holokausztmúzeumot és -intézetet alapított, és minden évben 100-200 fős csoportokat vitt Amerikába a haláltábor helyén lévő múzeumba. Akit mélyebben érdekel az asszony élettörténete, annak ezt a zsido-com-on megjelent cikket ajánlom.

A régóta betegeskedő, mozgáskorlátozott asszony a szállodai szobájában halt meg. De előtte, július 3-án még azt twitelte ki, hogy

"El tudják hinni, hogy ma már Auschwitz mellett is ehetek csirke McNuggets-et? Ez csodálatos lett volna 75 évvel ezelőtt. Minden országban ugynolyan az ízük és nagyon finomak."

link Forrás

(via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.