Éves auschwitzi túrája közben halt meg a Mengele laboratóriumában megkínzott híres holokauszttúlélő, de előtte még kiposztolta a legaranyosabb holokauszttémájú twitet

2019 július 6., szombat 10:24
309

A minden évben megtartott auschwitzi emléktúrája közben, egy krakkói szállodai szobában meghalt a világ egyik legismertebb és legaktívabb, megbékélést hirdető holokauszttúlélője, a 85 éves amerikai Eva Mozes Kor, aki erdélyi magyar zsidóként került a náci megsemmisítő táborba szüleivel és három lánytestvérével együtt. A szörnyűségeket az ikertestvérével, Miriammal együtt csak azért élhették túl, mert a táborban kísérletező gonosz orvos, Josef Mengele kiválasztotta őket a borzalmas emberkísérleteihez, így nem ölték meg őket azonnal, ellentétben a másik három családtaggal.

A haláltáborból testvérével együtt a kommunista Romániába kerültek vissza, ahol négy évig éltek egy életben maradt rokonuknál, majd sikerült kivándolniuk Izraelbe, ahol majdnem egy évtizedig volt törzsőrmester a hadseregben, hogy egy amerikai zsidó turistával szerelembe esve a hatvanas években az Egyesült Államokba költözzön.

Ott Indiana államban ingatlanügynökként dolgozott és az őket ért antiszemita inzultusok ellenére csendben élt a családjával, míg egyszer meg nem interjúvolták a holokausztról. Az interjúnak drámai hatása lett: az egész ország megismerte a nevét, ő pedig elkezdett a népirtás emlékének nyilvános feldolgozásával foglalkozni.

Mózes könyvet is írt az élményeiről, saját holokausztmúzeumot és -intézetet alapított, és minden évben 100-200 fős csoportokat vitt Amerikába a haláltábor helyén lévő múzeumba. Akit mélyebben érdekel az asszony élettörténete, annak ezt a zsido-com-on megjelent cikket ajánlom.

A régóta betegeskedő, mozgáskorlátozott asszony a szállodai szobájában halt meg. De előtte, július 3-án még azt twitelte ki, hogy

"El tudják hinni, hogy ma már Auschwitz mellett is ehetek csirke McNuggets-et? Ez csodálatos lett volna 75 évvel ezelőtt. Minden országban ugynolyan az ízük és nagyon finomak."

(via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt