Nyolc embert lincseltek meg Bangladesben, mert azt olvasták a Facebookon, hogy gyerekeket áldoztak fel egy híd építéséhez

Eddig nyolc ártatlan embert lincseltek meg Banglades különböző részein, miután a helyi közösségi médiában elterjedt, hogy több gyereket is elraboltak és feláldoztak egy óriási hídépítés sikerének érdekében.

Az áldozatok között két nő is van, és a nyolc halálos lincselésen kívül még 30 hasonló támadás történt az országban, csak ott sikerült elmenekülnie a megtámadott embereknek.

Az elmúlt napokban 24 Youtube csatornát, 60 Facebook oldalt és több mint 10 weboldalt kapcsolat le a hatóságok, amik a gyermekáldozatokról szóló álhíreket terjesztették. A rendőrség szerint valaki arról kezdett írni, hogy egy fiatalember mászkált az építkezés körül egy levágott gyerekfejjel a kezében, innen indultak a rémhírek. A nyomozás jelenlegi állása szerint egy gyerek sem tűnt el vagy sérült meg, az egész kitaláció.

Egy nőt egy iskola előtt vertek agyon a dühöngő tömeg, mert nem volt ismerős nekik, és azt gondolták, hogy gyerekeket akar elrabolni. Egy siket férfi a lányát akarta meglátogatni a fővároson kívül, amikor meglincselték.

A Guardian beszámolója szerint az országban élő nagyszámú koldus a lakcímkártyáját magára tűzve mer csak az utcára menni, hogy bizonyítani tudják, hogy azon a környéken élnek, nehogy idegennek gondolják, és megtámadják őket.

A rendőrség hangosbemondókkal próbálja megnyugtatni az embereket, hogy nem raboltak el egyetlen gyereket sem. A lincselésekkel összefüggésben nyolc embert tartóztattak le eddig, másik ötöt pedig rémhírterjesztésért vettek őrizetbe.

Az országban 2010-ben egyébként már történt hasonló tragédia, akkor is egy nagyberuházásához szükséges gyermekáldozatokról kezdtek el álhírek terjedni, és akkor is több ártatlan embert lincseltek meg. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.