Erdogan egymillió szíriai visszatelepítését tervezi Törökországból

külföld
2019 szeptember 05., 10:07
comments 71

Törökország egymillió szíriai visszatelepítését tervezi az ország északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe, és ha nem kap hozzá megfelelő nemzetközi segítséget, különösen az Európai Uniótól, akkor megnyitja az utat az emberek előtt Európa felé - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában.

"Adjanak nekünk logisztikai támogatást, és akkor 30 kilométeres mélységben nekilátunk házakat építeni Észak-Szíriában. Így emberi körülményeket tudunk biztosítani. Vagy ez lesz, vagy elnézést, de megnyitjuk a kapukat. Vagy megkapjuk a támogatást, vagy sajnáljuk, de nem tudjuk egyedül viselni ezt a terhet. Nem kaptunk segítséget a nemzetközi közösségtől, különösen az Európai Uniótól" - hangoztatta Erdogan.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott embereket. 

Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. A török hatóságok szerint eddig mintegy 350 ezren tértek vissza a török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai területekre.

Erdogan szeptember végéig hozná létre a biztonsági övezetet a határ közelében Washingtonnal egyetértésben. A török elnök célja, hogy eltávolítsa a térségből a szíriai kurd erőket, illetve gátat vessen a menekültek áradatának. Erdogan attól tart, hogy az ostrom alatt álló Idlíbből szíriaiak újabb milliói érkezhetnek országába. Az ENSZ úgy tudja, hogy több mint 570 ezren menekültek el a nagyrészt ellenzéki felügyelet alatt álló tartományból azóta, hogy a damaszkuszi kormány áprilisban offenzívát indított annak visszaszerzéséért.

Egyelőre nem tudni, hogy a zóna kinek az ellenőrzése alatt állna, és mekkora területre terjedne ki. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.