Rekordméretű áramütésre képes elektromosangolna-fajt fedeztek fel

DNS-elemzések révén az elektromos angolnák két, teljesen új faját is felfedezték kutatók az Amazonas-medencében. Ez azért is jelentős felfedezés, mert egészen az idei évig úgy tudtuk, hogy mindössze egyetlen elektromos angolna faj létezik. Ráadásul az egyik felfedezett faj rekordméretű áramütésre képes. 

A Smithsonian Természettudományi Múzeum kutatója, C David de Santana elmondása szerint még mindig nagyon keveset tudunk az Amazonas-medence rendkívül sokszínű élővilágáról. Santana beszélt arról is, hogy ez a mostani felfedezés is azt mutatja meg, hogy mennyire fontos megőriznünk ennek a különleges helynek az állapotát. 

Fotó: -/AFP

Az elektromos angolnák csak nevükben angolnák, valójában az  elektromoskéshal-alakúak (Gymnotiformes) rendjébe tartoznak (és nem az angolnaalakúak rendjébe), és az elmúlt évszázadokban a kutatók meggyőződése volt, hogy csak egyetlen fajuk létezik. De a közelmúltban indult egy projekt, amely Dél-Amerika kevésbé ismert élőhelyeire koncentrált, Santana és csapata pedig az elektromos angolnákkal kezdett el foglalkozni. 

Miután az Amazonas-medence különböző pontjairól begyűjtött elektromos angolnákat először megvizsgálták, szabad szemmel még nem sok különbséget tudtak az egyedek között felfedezni. De aztán a 107 minta DNS-elemzése megmutatta, hogy valójában három fajjal van dolguk: az eddig is ismert Electrophorus electricus mellett az Electrophorus voltai és az Electrophorus varii DNS-mintáit sikerült azonosítani. 

Ráadásul kiderült az is, hogy E. voltai 860 voltos áramütés kifejtésére is képes, amely új rekordot jelent: az eddig ismert legerősebb ütés elektromos angolnától 650 volt volt.  

A kutatók feltételezése szerint a három faj egy közös őstől származik, amely évmilliókkal ezelőtt élhetett. A három fajnak világosan elkülönülő élőhelye van, a jóval nagyobb áramütésre képes E. voltai például a brazil felföld vizeiben él, és az erősebb ütési képesség épp épp azért fejlődhetett ki, mert e vidéken a vizek vezetőképessége korlátozottabb. 

Ezek a halak számos célra használják elektromos képességüket: vadászatra, védekezésra és tájékozódásra is. Az elektromos angolna speciális hasi szervei segítségével állítja elő az áramot, és erősségét is szabályozni tudja, attól függően, hogy éppen milyen célra akarja használni. (AFP)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.