Rekordméretű áramütésre képes elektromosangolna-fajt fedeztek fel

DNS-elemzések révén az elektromos angolnák két, teljesen új faját is felfedezték kutatók az Amazonas-medencében. Ez azért is jelentős felfedezés, mert egészen az idei évig úgy tudtuk, hogy mindössze egyetlen elektromos angolna faj létezik. Ráadásul az egyik felfedezett faj rekordméretű áramütésre képes. 

A Smithsonian Természettudományi Múzeum kutatója, C David de Santana elmondása szerint még mindig nagyon keveset tudunk az Amazonas-medence rendkívül sokszínű élővilágáról. Santana beszélt arról is, hogy ez a mostani felfedezés is azt mutatja meg, hogy mennyire fontos megőriznünk ennek a különleges helynek az állapotát. 

Fotó: -/AFP

Az elektromos angolnák csak nevükben angolnák, valójában az  elektromoskéshal-alakúak (Gymnotiformes) rendjébe tartoznak (és nem az angolnaalakúak rendjébe), és az elmúlt évszázadokban a kutatók meggyőződése volt, hogy csak egyetlen fajuk létezik. De a közelmúltban indult egy projekt, amely Dél-Amerika kevésbé ismert élőhelyeire koncentrált, Santana és csapata pedig az elektromos angolnákkal kezdett el foglalkozni. 

Miután az Amazonas-medence különböző pontjairól begyűjtött elektromos angolnákat először megvizsgálták, szabad szemmel még nem sok különbséget tudtak az egyedek között felfedezni. De aztán a 107 minta DNS-elemzése megmutatta, hogy valójában három fajjal van dolguk: az eddig is ismert Electrophorus electricus mellett az Electrophorus voltai és az Electrophorus varii DNS-mintáit sikerült azonosítani. 

Ráadásul kiderült az is, hogy E. voltai 860 voltos áramütés kifejtésére is képes, amely új rekordot jelent: az eddig ismert legerősebb ütés elektromos angolnától 650 volt volt.  

A kutatók feltételezése szerint a három faj egy közös őstől származik, amely évmilliókkal ezelőtt élhetett. A három fajnak világosan elkülönülő élőhelye van, a jóval nagyobb áramütésre képes E. voltai például a brazil felföld vizeiben él, és az erősebb ütési képesség épp épp azért fejlődhetett ki, mert e vidéken a vizek vezetőképessége korlátozottabb. 

Ezek a halak számos célra használják elektromos képességüket: vadászatra, védekezésra és tájékozódásra is. Az elektromos angolna speciális hasi szervei segítségével állítja elő az áramot, és erősségét is szabályozni tudja, attól függően, hogy éppen milyen célra akarja használni. (AFP)