A bíróság is kimondta, hogy Basescu a Szeku besúgója volt

külföld
2019 szeptember 20., 13:36
comments 61

A bukaresti ítélőtábla megerősítette, hogy Traian Basescu volt román államelnök, jelenlegi európai parlamenti képviselő együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a hírhedt Securitateval.

Az ítélőtábla pénteken hirdette ki az elsőfokú ítéletet. Ez megtámadható a legfelsőbb bíróságon, amely a jogerős ítélet kihirdetésében illetékes.

Basescu érkezik az Európai Néppárt brüsszeli ülésére 2014 októberében
photo_camera Basescu érkezik az Európai Néppárt brüsszeli ülésére 2014 októberében Fotó: JOHN THYS/AFP

Az ítélőtábla azt követően hozott ítéletet, hogy a Securitate Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) májusban megállapította, hogy Basescu a Securitate besúgója volt. A romániai eljárások szerint a bíróságtól is kérnie kellett ennek megerősítését. Basescu tagadja a vádakat - írja az MTI.

Az egykori kommunista titkosszolgálat iratanyagát feldolgozó román irattár azt erősítette meg, amiről régóta sok pletyka szólt, vagyis hogy Basescut még a haditengerészeti főiskolán beszervezte a Szeku. Kézzel írt jelentései is fennmaradtak, amelyekben diáktársairól számolt be. Miután végzett, néhány évig még a constantai kikötőben szolgálva is jelentett, egészen addig, amíg be nem lépett az állampártba. Akkor lezárták az aktáját. 1972 és 1979 között lehetett ügynök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.