A bíróság is kimondta, hogy Basescu a Szeku besúgója volt

2019 szeptember 20., péntek 13:36
61

A bukaresti ítélőtábla megerősítette, hogy Traian Basescu volt román államelnök, jelenlegi európai parlamenti képviselő együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a hírhedt Securitateval. 

Az ítélőtábla pénteken hirdette ki az elsőfokú ítéletet. Ez megtámadható a legfelsőbb bíróságon, amely a jogerős ítélet kihirdetésében illetékes. 

Basescu érkezik az Európai Néppárt brüsszeli ülésére 2014 októberében Fotó: JOHN THYS/AFP

Az ítélőtábla azt követően hozott ítéletet, hogy a Securitate Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) májusban megállapította, hogy Basescu a Securitate besúgója volt. A romániai eljárások szerint a bíróságtól is kérnie kellett ennek megerősítését. Basescu tagadja a vádakat - írja az MTI.

Az egykori kommunista titkosszolgálat iratanyagát feldolgozó román irattár azt erősítette meg, amiről régóta sok pletyka szólt, vagyis hogy Basescut még a haditengerészeti főiskolán beszervezte a Szeku. Kézzel írt jelentései is fennmaradtak, amelyekben diáktársairól számolt be. Miután végzett, néhány évig még a constantai kikötőben szolgálva is jelentett, egészen addig, amíg be nem lépett az állampártba. Akkor lezárták az aktáját. 1972 és 1979 között lehetett ügynök.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt