A bíróság is kimondta, hogy Basescu a Szeku besúgója volt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A bukaresti ítélőtábla megerősítette, hogy Traian Basescu volt román államelnök, jelenlegi európai parlamenti képviselő együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a hírhedt Securitateval. 

Az ítélőtábla pénteken hirdette ki az elsőfokú ítéletet. Ez megtámadható a legfelsőbb bíróságon, amely a jogerős ítélet kihirdetésében illetékes. 

Basescu érkezik az Európai Néppárt brüsszeli ülésére 2014 októberébenFotó: JOHN THYS/AFP

Az ítélőtábla azt követően hozott ítéletet, hogy a Securitate Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) májusban megállapította, hogy Basescu a Securitate besúgója volt. A romániai eljárások szerint a bíróságtól is kérnie kellett ennek megerősítését. Basescu tagadja a vádakat - írja az MTI.

Az egykori kommunista titkosszolgálat iratanyagát feldolgozó román irattár azt erősítette meg, amiről régóta sok pletyka szólt, vagyis hogy Basescut még a haditengerészeti főiskolán beszervezte a Szeku. Kézzel írt jelentései is fennmaradtak, amelyekben diáktársairól számolt be. Miután végzett, néhány évig még a constantai kikötőben szolgálva is jelentett, egészen addig, amíg be nem lépett az állampártba. Akkor lezárták az aktáját. 1972 és 1979 között lehetett ügynök.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.