Ha Karácsony elbagatellizálja az ellenzék korrupciógyanús ügyeit, akkor nagyon hamar bajba kerülhet

vélemény
2019 október 18., 12:07
comments 572

Karácsony Gergely a választási győzelem utáni első bővebb interjúját az Indexnek adta. Itt szóba került a kampányban berobbant kispesti kokózós videó ügye. Ezeken a felvételeken egy kispesti szocialista képviselő bemindenezve részletesen beszél a kerületben üzemszerűen zajló korrupcióról, amiben állítása szerint nyakig benne van a vagyonkezelő vezetője és Gajda Péter, polgármester is. Karácsony Gergely a botrányhoz az alábbiakat fűzte az interjúban: „Messze nem olyan szórakoztató, mint a borkais videó, és akkor finoman fogalmaztam.”

Arra kérdésre, hogy „kezd-e vele valamit?” úgy reagált, hogy ezt az ügyet Gajda Péterre bízza, hogy ő vizsgálja ki. Egy korábbi, szintén indexes interjúban már felmerült ugyanez a kérdés:

 - „A kispesti videófelvételen az látható, mintha Gajda Péter szocialista polgármester egy munkatársa kokainozna, és pénzek ellopásáról beszél egy hangfelvételen. Mit lép ebben az ügyben?”

 - „Gajda Péterre bízom a döntést. Ezen a videófelvételen olyan dolog történik, ami nekem – finoman szólva – nem szimpatikus.”

Az ellenzéki polgármester arra az alapos gyanúra, hogy a szövetségesei egy kerületben szisztematikusan, szervezetben működve kilopják az emberek szemét, úgy reagál, hogy az nem annyira szórakoztató, mint a Borkai Zsoltról készült felvétel és neki nem szimpatikus. Miközben a két eset között lényegileg nincs különbség, csupán annyi, hogy a kispesti ügy egy-két nullával kisebb kaliberű. De pont ugyanarról szól. Egy település vezetői Tony Montanáknak képzelik magukat, és röhögve szétlopják a rájuk bízott közösséget. Karácsony azt mondta, hogy az ügy vizsgálatát rábízza a kispesti polgármesterre, tehát az egyik érintettre. 

Nagyon izgalmas, hogy mi lesz az eredménye annak a vizsgálatnak, amit Gajda Péter végez maga és saját társai, beosztottjai ellen. 

(Erről a szép emlékű Vida Ildikó NAV-elnök esete ugorhat be: „Nyugalom, maga Vida Ildikó fogja vezetni a Vida Ildikó esetleges korrupciójával összefüggő vizsgálatot a NAV-nál”.)

Az interjúban a Karácsonyékról készült hangfelvétel is előjött, amin elhangzik, hogy a zuglói szocialisták, ha tehetik, szétlopnak mindent. A helyi erős ember, az MSZP-s Tóth Csaba többször megfenyegette Karácsonyt a családjával, ha pedig visszamegy Zuglóba, akkor elássák. Erre az indexes interjúban így reagált:

- Zuglóban ki ásná el?

- Senki.

- De mire célzott?

- Vicceltem.

Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz. Ha az elásás talán-talán retorikai túlzás is, a valóságban Karácsony egy csöppet sem viccelt. Már az egyik előválasztási vitában is elmesélte, majd a 444-nek adott interjúban is megerősítette, hogy Zuglóban fenyegetésekkel próbáltak nyomást gyakorolni rá. És azt is tőle tudjuk, hiszen korábban elárulta, hogy parkolási ügyben a helyi szocialisták háttéralkut kötöttek a Fidesszel.  

- ATV: Akkor most öntsünk tiszta vizet a pohárba. Itt most akkor egy politikai háttéralku született az MSZP és a Fidesz között…

- Karácsony: Hát naná…

- ATV: …amin ön nem tudott segíteni.

- Karácsony: Hát ön egy újságíró, és felfogta, hogy miről beszélgetünk, igen. Ez elég nagy baj, és elég rossz hír arra nézve, hogy én egyébként milyen politikai közösségnek a tagjaként indulok ezen a választáson,


Ugyanebben az interjúban a Fidesszel kollaboráló szocialisták ügye is szóba került. (A Fidesz jól fizetett haszonélvezőiről és beépített embereiről miniszterelnök-jelöltsége idején már beszélt Botka László is.) Karácsony viszont azt mondja, hogy ez a kampány arról győzte meg, hogy az MSZP rendben van. Szerinte nincs súlyosabb vád egy ellenzéki szereplővel kapcsolatban, mint hogy a Fidesz ügynöke, és állítása szerint a kampányban a budapesti MSZP bizonyította, hogy valódi ellenzéki erő. Ő élesben látta, hogy a vádak hamisak. Az említett zuglói parkolós háttéralku pedig csupán egy egyedi eset volt.  

Egyfelől az a bizonyos zuglói háttéralku, amiről Karácsony most beszélt, egyáltalán nem alkalmi összeborulás volt. Hasonló megállapodásról tudunk Zuglóban és más kerületben is, például Erzsébetvárosban, Ferencvárosban és így tovább. A Fidesszel kollaboráló cinkelt ellenzékiek, főként szocialisták pedig heti szinten bukkantak elő országszerte. Elég csak Szegedre gondolni vagy Törökbálintra vagy a Józsefvárosra vagy Ferencvárosra, Pesterzsébetre - hosszú lenne felsorolni.  

Amikor a kormánypárt és az ellenzék szövetkezik a választók átverésére politikai vagy anyagi haszonszerzés céljából, akkor nem csupán bűnügyekről beszélünk, hanem egy súlyos demokratikus deficitről. Hiszen, ha a látszólag rivális politikai erők sutyiban összeállnak, és az emberektől elveszik a szabad választás lehetőségét, akkor az egyébként is köhécselő demokráciánk helyén csak egy kifosztásra épülő látszatdemokrácia marad. 

Ha Karácsony Gergely úgy kezdi regnálását, hogy bagatellizálja a saját térfelén lévő aljas ügyeket, akkor nagyon hamar politikai csapdában fogja találni magát. Az ellenzéki választóknak, tehát az ország felének nem azért van elege a Fideszből, mert rossznak tartják a családvédelmi programot vagy mert nem tetszik nekik a drótkerítés a határon, hanem mert a NER működése gyakran a bűnszervezetéhez hasonló jeleket mutat, mert sajátjukként kezelik az ország javait és igazságtalanul felosztják maguk között, és mert az igazságszolgáltatás őket a legritkább esetben üldözi. 

Ha Karácsony Gergely nem lép fel kompromisszum nélkül a korrupció és a rablás ellen, ha a széles mozdulatokkal próbálja elkenni a tolvajok és az ásóval fenyegetőzők ügyeit, akkor az ő szavaival élve „2 perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent”, majd pillanatok alatt elveszítheti támogatottságát. Pont úgy fog járni, mint a zuglói parkolási balhéban. Nem ő volt a fő felelős, de mivel nem szabott gátat az aljasságnak, ráhúzták a vizes lepedőt, az utcán pedig parkolóautomatának öltözött fidelitasosok üldözték, és idejének, energiáinak jelentős részét szerencsétlen magyarázkodással tölthette. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.