18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Az ENSZ szerint az Egyesült Arab Emírségek vagy Egyiptom légiereje felelhet egy líbiai menekültközpont elleni támadásért

külföld
2019 november 06., 19:03
comments 36

Az ENSZ jelentése szerint egy külföldi repülő volt a felelős a július 2-án egy líbiai menekültbefogadó elleni támadásért. A Tripoli közelében lévő Tajoura befogadóállomást rakétatalálat érte, melynek következtében 53 ember meghalt és 130 megsérült. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által készíttetett jelentés azt írja, hogy a rakétát egy francia gyártmányú Mirage 2000-9 vadászbombázóról lőhették ki, ilyen repülőt viszont a Tripolit ostromló Líbiai Nemzeti Hadsereg nem használ.

A Tajoura tábor a légitámadás másnapján
photo_camera A Tajoura tábor a légitámadás másnapján Fotó: MAHMUD TURKIA/AFP

Repül viszont ilyenekkel a Líbiai Nemzeti Hadsereg két legfontosabb támogatója, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek légiereje.

Az ENSZ jelentése ezen kívül is nagyon kritikus az Egyesült Arab Emírségekkel szemeben, az államot, valamint Törökországot és Jordániát a líbiai konfliktus szításával és a Líbiával kapcsolatos ENSZ BT-határozatok megsértésével vádolja a dokumentum. A jelentésben az szerepel, hogy a három állam rendszeresen és bizonyíthatóan fegyverrel látja el a Líbiában harcoló feleket.

photo_camera Fotó: MAHMUD TURKIA/AFP

A Tajoura tábor elleni légitámadás Tripoli hat hónapja tartó ostromának egyik legvéresebb momentuma volt. A Kalifa Haftar tábornok által vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg a Moammer Kadhafi halálával végződő nemzetközi offenzíva után kirobbanó líbiai polgárháború elején jött létre, és jelenleg Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom támogatását élvezi, bár az utóbbi hónapokban arról is érkeztek jelentések, hogy orosz zsoldosok harcolnak mellettük.

Az ENSZ szerint mér csak azért is egészen biztos, hogy a Líbiai Nemzeti Hadsereg nem hajthatta végre a tábor elleni támadást, ugyanis ők önállóan nem is tudnak ilyen típusú támadást éjjel végrehajtani. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.