A magyar kormány még semmit sem tett, hogy a CEU megkapja a bajor támogatást

oktatás
2019 december 18., 11:45

Továbbra sincs új fejlemény a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem közötti együttműködésről, amit idén márciusban az Orbán Viktorhoz érkező Manfred Weber jelentett be.  Ugyanis ha így európai fenntartói is lennének a CEU-nak, már EU-s intézménynek számítana, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU.

Csakhogy  közben úgy alakult, hogy nem Manfred Weber lett az Európai bizottság elnöke, és azóta a megállapodásról sem lehetett hallani. Azóta augusztusban a bajor kormány már arról beszélt, hogy a magyar kormány semmit sem tett az előrelépés érdekében.

Orbán Viktor miniszterelnök  a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecs?/MTI/MTVA

Miután egy a szabaddemokrata parlamenti képviselő, Wolfgang Heubisch rákérdezett a bajor kormánynál, hogy van-e valamilyen fejlemény az ügyben, de a 24.hu által bemutatott válaszban megint csak azt tudták mondani, hogy nincs együttműködés a kormánnyal. A hivatalos válaszukban azt írták:

A kooperációs egyezmény a Technische Universität München (TUM) és a Central European University (CEU) között mindkét fél által kifejezetten azzal a feltétellel lett megkötve, hogy a CEU Magyarországon nemzetközi diplomákat adhat ki. Ez jelenleg nincs így. Konkrét tervek a projektekről, tartalmakról, támogatási összegekről vagy professzori állásokról ezért eddig nem léteznek. 

A magyar kormánykijelentéseknek, miszerint a bajor oldal viseli a felelősséget azért, hogy a tervezett kooperáció eddig nem jött létre, (…) semmilyen alapja nincsen.

Miután a tervezett kooperáció létrehozásához kifejezetten szükséges feltétel csak egy magyarországi törvényváltoztatással és így a magyar törvényalkotó által eszközölhető, ezért a bajor államkormány egyelőre nem lát saját lehetőséget a kooperáció előmozdítására.”

Az eredeti ötlettel előálló Manfred Weber egyébként a hétvégén is beszélt arról, hogy a CEU sorsa a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése óta sem rendeződött. Azóta egyébként a CEU amerikai szakjai már Bécsben működnek.