A magyar kormány még semmit sem tett, hogy a CEU megkapja a bajor támogatást

Továbbra sincs új fejlemény a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem közötti együttműködésről, amit idén márciusban az Orbán Viktorhoz érkező Manfred Weber jelentett be.  Ugyanis ha így európai fenntartói is lennének a CEU-nak, már EU-s intézménynek számítana, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU.

Csakhogy  közben úgy alakult, hogy nem Manfred Weber lett az Európai bizottság elnöke, és azóta a megállapodásról sem lehetett hallani. Azóta augusztusban a bajor kormány már arról beszélt, hogy a magyar kormány semmit sem tett az előrelépés érdekében.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-énFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecs?/MTI/MTVA

Miután egy a szabaddemokrata parlamenti képviselő, Wolfgang Heubisch rákérdezett a bajor kormánynál, hogy van-e valamilyen fejlemény az ügyben, de a 24.hu által bemutatott válaszban megint csak azt tudták mondani, hogy nincs együttműködés a kormánnyal. A hivatalos válaszukban azt írták:

A kooperációs egyezmény a Technische Universität München (TUM) és a Central European University (CEU) között mindkét fél által kifejezetten azzal a feltétellel lett megkötve, hogy a CEU Magyarországon nemzetközi diplomákat adhat ki. Ez jelenleg nincs így. Konkrét tervek a projektekről, tartalmakról, támogatási összegekről vagy professzori állásokról ezért eddig nem léteznek. 

A magyar kormánykijelentéseknek, miszerint a bajor oldal viseli a felelősséget azért, hogy a tervezett kooperáció eddig nem jött létre, (…) semmilyen alapja nincsen.

Miután a tervezett kooperáció létrehozásához kifejezetten szükséges feltétel csak egy magyarországi törvényváltoztatással és így a magyar törvényalkotó által eszközölhető, ezért a bajor államkormány egyelőre nem lát saját lehetőséget a kooperáció előmozdítására.”

Az eredeti ötlettel előálló Manfred Weber egyébként a hétvégén is beszélt arról, hogy a CEU sorsa a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése óta sem rendeződött. Azóta egyébként a CEU amerikai szakjai már Bécsben működnek. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó