Hiába a tiltakozás, a Siemens segít megnyitni a világ egyik legnagyobb szénbányáját Ausztráliában

klímaváltozás
2020 január 13., 13:28

Klímaaktivisták tiltakozása ellenére a német óriásvállalat, a Siemens kitart a projekt mellett, melyben egy hatalmas nyíltszíni bánya kialakításában vesznek részt az ausztrál Queensland államban. 

Az indiai Adani-csoport tulajdonában lévő bánya a tervek szerint jövőre kezd majd el működni, írja a BBC. A Siemens vezérigazgatója, Joe Kaeser szerint lehettek volna bölcsebbek ezzel a projekttel, de egy olyan beszállítónak kell lenniük, amelyik kitart a vállalásai mellett. 

Müncheni tüntetők a Siemens központja előtt
photo_camera Müncheni tüntetők a Siemens központja előtt Fotó: TOBIAS HASE/dpa Picture-Alliance/AFP

A vezérigazgató azután szólalt meg, hogy az Extinction Rebellion aktivistái a Siemens müncheni székháza előtt tiltakoztak a projekt ellen. A bányanyitás ellen tiltakoztak Ausztráliában is. A jelenlegi tervek szerint évi 60 millió tonnányi szenet bányászhatnak majd itt ki, ezzel pedig ez lesz a világ egyik legnagyobb szénbányája. 

Klímaszakértők szerint az Ausztráliában az elmúlt hónapokban elképesztő méretű pusztítást okozó bozóttüzekért a klímaváltozás a felelős, melyet pedig éppen az emberi tevékenységek, elsősorban a fosszilis energiahordozók használata okoz. 

De az új bánya ezenkívül veszélyt jelenthet a Nagy-korallzátonyra is, mivel az éppen Queensland partjai mellett fekszik, és az új bányából a tervek szerint hajókkal szállítanák majd a szenet az ázsiai piacokra. 

Joe Kaeser, a Siemens vezérigazgatója
photo_camera Joe Kaeser, a Siemens vezérigazgatója Fotó: SOEREN STACHE/dpa Picture-Alliance/AFP

Ausztrália amúgy a világ második legnagyobb szénexportőre, Indonézia után. A bányanyitás helyi támogatói szerint az új bánya új munkahelyeket hoz majd Queensland vidéki részeire. 

A Siemens összesen 18 millió euró értékben szállít be vasúti elektronikai eszközöket a bányához. Korábban már Greta Thunberg is felszólította a német céget, hogy vizsgálják felül a szerződést. A Siemens vezérigazgatója, Kaeser közleményében azt írta, hogy a vállalat alapvetően egyetért azzal a céllal, hogy a fosszilis energiahordozókat feleslegessé tegyük a gazdaságban, ugyanakkor nincs jogilag és gazdaságilag felelős megoldásuk a szerződés felmondására. Ugyanakkor a jövőben a Siemens ki fog tudni lépni szerződésekből, ha a megrendelőik megsértik a szigorú környezetvédelmi előírásokat. A vállalat ezen kívül fel fog állítani egy fenntarthatósági tanácsot, hogy a jövőben jobban kezeljék a környezetvédelmi ügyeket.