Pillanatok alatt tűntek el a turisták Budapestről

turizmus
2020 március 12., 11:51

Még megbecsülni se nagyon lehet, mit jelent a koronavírus okozta világjárvány a turisztikai ágazatra nézve, de a lemondások száma és a világtendenciák alapján elég egyértelmű, hogy a helyzet drámai. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója csütörtökön egy háttérbeszégetésen arról beszélt, hogy bár a helyzet súlyos, de már dolgoznak a kármentesítésen, és igyekeznek felkészülni a járvány levonulása utána időkre. Ha nem üt be a koronavírus, az idei csúcséve lehetett volna a turizmusnak.

Guller elmondta, az Olaszországban kialakult helyzet nagyon gyorsan alakított át mindent, és felgyorsította a lemondások számát. 89 százalékkal kevesebb repülő érkezik Európába, és azzal, hogy a WHO bejelentette, világjárvány van, a turizmus sorsa gyorsan megpecsételődött. 

A becslések szerint húsvétra 85 százalékos lehet a visszaesés, ami nagyjából olyan, mintha megszűnne a turizmus. 

A szállodahajók minden foglalást lemondtak a kikötőkben, tehát áprilisig egyáltalán nem érkezik egy sem Budapestre. 

Az ügynökség abban bízik, ha a legjobb verzió jön be, a nyári időszakból talán valami még menthető, de addig is előkészítenek egy 7 pontos akciótervet, melyet áprilisban visznek a kormány elé. 

Az ágazat szereplői segítséget várnak a kormánytól és az önkormányzatoktól, erről Guller azt mondta, erre szándék van, de a részleteket még most pontosítják. Az elképzelések szerint főleg a likviditást segítő intézkedéseket hoznak. Külföldön erre már számos példa van, Olaszországban például felfüggesztik egyes vállalkozások jelzáloghitel-törlesztési kötelezettségét, amit az ügynökség is megfontolandó ötletnek tart, ehhez azonban egyeztetni kell a bankokkal. 

Guller elmondta, nem tudják az ágazat minden egyes szereplőjének a gondját megoldani, 

de igyekeznek tanulni abból, hogy a 2008-2009-es válság idején mik bizonyultak rossz döntésnek.

Jelenleg az emberéletek megmentése a legfontosabb, de az ügynökség már dolgozik egy tervezeten a járvány utáni időkre készülve. A legoptimistább becslés szerint a turizmus 2021-re állhat helyre, de nem kizárt, hogy 26 hónapra lesz szükség.
Az ügynökség minden marketingtevékenységet leállított, és a gigantikus, 20 milliárdos kampánybüdzsét inkább majd a járvány után költik el a visszacsábító kampányokra.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ összesítése szerint a magyarországi szállodákban a három tavaszi hónapban a külföldi vendégek a foglalások 24 százalékát mondták el, összesen 39,2 ezret. A vizsgált 12 nap alatt a lemondások száma 69,8 százalékkal növekedett. A Magyarországra a legtöbb külföldi vendéget küldő országok közül Németország a legjelentősebb, a tavasz lemondási arány 14,9 százalék volt. Izraelből, Olaszországból 40 százalék feletti a lemondások száma, Romániából 27,9 százalék. A belföldi foglalások közül arányaiban kevesebbet mondtak le. 

Budapesten az elmúlt 11 napban volt a legmagasabb a lemondási arány, jelenleg 26,1 százalék, de ez a szám várhatóan folyamatosan növekedni fog. A legtöbb lemondás arányaiban Kínából (57 százalék) és Izraelből (44 százalék) érkezett. 

A korábbi évek azonos időszakával összevetve március-április hónapokban várhatóan 50-60 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezik az országba, a korábbi évek ugyanezen időszakával összehasonlítva. A szállásdíj-bevételek 2019 március-áprilisához viszonyítva legalább 40-50 százalék körül esnek vissza az adatok alapján.