Matolcsy: A 2020-as évek a politikában rokonságot mutathatnak az 1940-es évekkel

gazdaság
2020 március 30., 10:49

Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu-n arról írt, hogy drámaian indult a 2020-as évtized, de a következő 7 év, sőt az egész évtized is hasonlóan viharos lehet. Szerinte a kockázatok erősebbek, a kihívások nagyobbak, cserébe a lehetőségek is nagyok, aki nyer, az nagyot nyerhet a versenytársaihoz képest.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 6-án.
photo_camera Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 6-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A 2020-as éveket a Magyar Nemzeti Bank elnöke most ilyennek látja:

  • A 2020-as évek a politikában rokonságot mutathatnak az 1940-es évekkel. A 80 éves történelmi ciklus háborús éveket ígér. Akkor a II. világháború és a hidegháború első szakasza jött, most jellegében új összeütközések sora érkezhet.
  • A 2020-as évek gazdaságilag az 1970-es évekkel lehet rokon, az 50 éves történelmi ciklus gazdasági és pénzügyi felfordulásokat ígér.
  • Az EU Ázsiához és az angolszász világhoz képest megállíthatatlanul hanyatlik.
  • A visegrádi országok és az eurózóna déli csoportja között történelmi helycsere történik.
  • Az új jellegű háborúk technológiai, pénzügyi, kormányzási és politikai innovációs forradalmat hoznak.
  • Gyorsul a nagy gazdasági központok, nagyvárosi övezetek kiemelkedése.
  • Új szövetségi hálók alakulnak ki, megépül az „Övezet és út”, új selyemutak és ázsiai-európai párok állnak össze az új technológiai forradalmak közös megnyerése érdekében.
  • Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és együttműködés a politika, az üzleti élet és a családok között.
  • Az nyer, aki elhiszi, hogy eljött a korlátlan erőforrások (adat, energia, pénz) ideje, és azokat fenntartható, „zöld” módon használja fel.

Matolcsy szerint a növekedés eszközei továbbra is ezek:

  • Magas beruházási ráta, erős lépések egy tőkeintenzív növekedési pálya felé.
  • Erős fogyasztási dinamika, amit a béremelkedés, a családi juttatások, a hatékony adórendszer és a hitelbőség tart fent.
  • Fejlett technológia import és exportpiacának teremtése a külföldi működő tőke beáramlásával.
  • 2 számjegyű hitelbővülés a vállalati és háztartási hitelek terén.
  • EU-s forrásbeáramlás, gazdaságfejlesztési súlyponttal.
  • Foglalkoztatásbővülés minden korcsoportban és képzettségi rétegben.

Matolcsy szerint ezek lehetnek az évtized nagy lehetőségei:

  1. A 2020-as év a világjárvány kötelező tanulságaként világszerte biztosan elindítja az egészségügyi rendszer átalakítását.
  2. Felgyorsul a döntéshozatal a gazdaság minden szintjén, sem az egészségügyi válságot kezelni, sem a gazdaságot nem lehet újraindítani a régi sebességgel.
  3. A válság és az újraindítás kulcsszereplői az állami intézmények lesznek. Minden állami intézmény új sebességre kapcsol, új menedzsmentek jönnek, új digitális technológiák és zöld gondolkodás.
  4. A teljes infrastruktúra megújul: nagy állami építkezések, megújuló állami cégek és központi hitelprogramok gyorsítják a digitális és zöld átállást, az ország logisztikai lehetőségeinek kiaknázását és a felsőoktatási rendszer megújítását.
  5. A külföldi működőtőke-beruházások a legfejlettebb új technológiákra összpontosítanak, már nem a munkahelyteremtés, hanem a tőkeintenzív pálya versenyképes megépítése a cél.
  6. A szolgáltató szektor leáll, majd újraindul és a turizmustól a szállításig, az ingatlanpiactól az informatikai szolgáltatásokig a növekedés erős motorjává és a fizetési mérleg biztos egyensúlyi pillérévé válik.
  7. Beindul egy jelentős vállalati visszavásárlási hullám, amivel hazai tulajdonba kerül vissza egy sor, korábban külföldi befektetők által lefedett terület.
  8. Megindul a kifektetési program, ami a magyar gazdaság szereplőit képessé teszi térségi, sőt távolabbi tőkebefektetésekre is. Egy évtized alatt jelentősen közelebb kerülünk az egyensúlyi tőke- és profit-mérleghez, ezzel egy fenntartható fizetési mérleghez.
  9. Az MNB, az átalakuló bankrendszerrel együttműködve, képes lesz fenntartani a gazdaságtörténetileg kivételesen kedvező pénzügyi környezetet és célzott hitelprogramjaival pénzbőséget teremt az üzleti szektornak.
  10. Kiépülnek és felgyorsulnak a vállalkozói liftek. Tömegessé válik a sikeres mikrovállalkozások kis- és közepes vállalatokká emelkedése, a közepesek nagyvállalattá válása, és láthatóvá válnak új, magyar tulajdonú multinacionális cégek.
  11. Ma nem ismert technológiákból (ezek között már jelentős számban találunk majd magyar szabadalmat) és területekről (egészségipar, hadiipar, mesterséges intelligencia-alapú szolgáltatások, járműipari beszállítások, mezőgazdaság- és élelmiszeripar, zöldiparok, kreatív iparok) jöhet majd a növekedési többlet, tehát a gazdasági felzárkózás jelentős része.
  12. Felgyorsulnak a térségi integrációk, kialakul a Budapest Régió, a Debrecen Régió és a többi, erősödik a Kárpát-medencei integráció és a V4 gazdasági, pénzügyi együttműködés.